Kutinaa, kirvelyä, punoitusta? Emättimen ärsytykseen voi olla monta eri syytä, kuten kuivuus tai tulehdus. Kolme tyypillistä tulehdustilan aiheuttajaa ovat bakteerit, sienet ja virukset. Esimerkkejä:

Bakteeri
- Bakteerivaginoosissa (BV) emättimen bakteeritasapaino on häiriintynyt ja anaerobisten (eli hapetta elävien) bakteerien määrä lisääntynyt. Anaerobiset bakteerit tuottavat orgaanisia kaasuja aiheuttaen pahanhajuista, kalamaista valkovuotoa. Runsas ja juokseva valkovuoto aiheuttaa ärsytystä ja epämiellyttävää oloa.
- Aerobisen vaginiitin aiheuttaa aerobibakteeri (eli happea tarvitseva), kuten suolistossakin asustava E. Coli, Staphylococcus aureus tai B-ryhmän streptokokki. Aerobinen vaginiittissa valkovuoto on runsasta, ”märkäistä” ja kellertävää. Tulehdustila aiheuttaa kipua ja kirvelyä.
Sieni
- Candida albicansin aiheuttama hiivasienitulehdus selittää 35–40 % ulkosynnyttimien kutinoista. Etenkin jos taustalla on antibioottikuuri. Hiivatulehduksen tyypillinen oire on kutinan lisäksi kokkareinen, ”raejuustomainen” valkovuoto.
- Jos yleisesti käytetyt lääkkeet eivät tepsi hiivatulehdukseen, voi kyseessä olla harvinaisempi Candida glabrata hiivasieni. Se on resistenssi atsoli-ryhmän lääkeaineille (kuten flukonatsoli).
Virus
- Herpes simplex -virus (HSV-1 tai -2) aiheuttaa genitaalialueen infektion, jonka ensioireita ovat kutina ja kihelmöinti. Tämän jälkeen iholle ja limakalvoille voi nousta rakkuloita tai haavaumia. Genitaaliherpes voi olla myös oireeton, joten viruksen kantaja ei välttämättä tiedä tartunnasta. Ensi-infektion jälkeen virus jää latentiksi eli piileväksi hermosoluihin. Virus aktivoituu aika-ajoin, jopa vasta vuosienkin kuluttua.
- Ihmisen papilloomavirus (HPV) aiheuttaa puolestaan kiusallisia kukkakaalimaisia visvasyyliä eli kondyloomia. Yleensä kondylooman aiheuttaa HPV tyyppi 6 tai 11, jotka ovat ns. matalan riskin viruksia, eli ovat terveydellisessä mielessä harmittomia. Kondyloomia voi esiintyä ulkosynnyttimissä, emättimen aukossa, virtsaputken suulla, välilihassa, emättimessä tai kohdunnapukassa.
Hoito
- Intiimihygienia: Hygienian kanssa kultainen keskitie on paras, sillä sekä puutteellinen että liiallinen peseytyminen voi aiheuttaa ärsytystä. Saippuan sijaan kannattaa suosia pelkkää vesipesua ja hajusteet kannattaa unohtaa. Hyvä kuivaus ja ilmakylvyt ehkäisevät hautumista.
- Itsehoito: Oireiden ollessa lieviä tai silloin kun tiedät, mistä on kyse, voi hoidoksi valita ilman reseptiä saatavia itsehoitotuotteita apteekista.
- Uutuustuote GYNEVIA® Silver Caps on kätevä vaihtoehto niin bakteerivaginoosin kuin hiivan oireiden hoitoon ja silloinkin, kun ärsytyksen syy ei ole täysin varma tai kyseessä on sekainfektio, eli sekä bakteerien että hiivan määrä on lisääntynyt. Gynevia Silver Caps tehoaa bakteereihin, sieniin ja viruksiin ja sillä on myös limakalvoa parantava vaikutus Viikon hoidon jälkeen kannattaa käyttää tuotetta kerran viikossa ennaltaehkäisemään tulehduksen uusiutumista.
- Jos itsehoito ei auta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Etenkin jos taustalla voi olla sukupuolitauti.
- Lääkärin määräämä hoito: Lääkäri selvittää ensin taudinaiheuttajan ja määrää siihen sopivan hoidon. On kuitenkin muistettava, että emätintulehdusten uusiutuminen on yleistä. Esim. antibiootit heikentävät myös emättimen normaalia mikrobiomia, jolloin bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus uusiutuvat helposti. Viruslääkkeet ja -hoidot eivät hävitä virusta kokonaan elimistöstä, mutta nopeuttavat oireiden lievittymistä.
- GYNEVIA® Silver Capsia voi käyttää myös tulehduskierteen ennaltaehkäisyyn.
Tutustu Gynevia Silver Capsiin!
Kirjallisuutta:
Hiltunen-Back Eija: Ulkosynnyttimien kutinan syy on tärkeää selvittää. Suom Lääkäril 2024; 79 : e42257 www.laakarilehti.fi/e42257 (Julkaistu 18.12.2024)
Kotaniemi-Talonen ym. Tavallisimmat emättimen mikrobiologiset tutkimukset – mitä, miksi ja milloin? Duodecim 2021; 137(4): 359-366.
Käypä hoito -suositus: Seksitaudit. Julkaistu: 19.06.2024, https://www.kaypahoito.fi/hoi50087 .
Paavonen Jorma: Vulvovaginaaliset ongelmat: kokemusperäinen ja näyttöön perustuva tieto. Suom Lääkäril 1-2/2020 vsk 75; 39-44
Välimaa Hannamari, Seppänen Mikko ja Hukkanen Veijo: Herpes simplex -virusinfektioiden nykykuva ja hoito. Duodecim 2013;129(1):31-40. https://www.duodecimlehti.fi/duo10706