Ihmisen papilloomavirus (human papilloma virus, HPV) on hyvin yleinen virus, joka tarttuu seksin välityksellä. On arvioitu, että jopa 80–90 % suomalaisista saa jossakin elämänsä vaiheessa HPV-tartunnan. Kondomi ei anna täyttä suojaa HPV:tä vastaan, koska virus voi tarttua myös iholta ja käsien välityksellä. Tartunta on usein oireeton, ja suurin osa sen aiheuttamista infektioista paranee itsestään eli spontaanisti.
HPV-infektio on usein oireeton, tai joillakin oireet voivat puhjeta vasta useiden vuosien jälkeen. Joillakin oireena voi olla yhdynnän jälkeinen verenvuoto tai poikkeava runsas valkovuoto. HPV-viruksia on yli 200 erilaista alatyyppiä, jotka jaetaan matalan ja korkean riskin virustyyppeihin.
Matalan riskin virukset aiheuttavat iholla hyvänlaatuisia muutoksia, kuten ihosyyliä ja kondyloomia. Kondyloomien taustalla ovat tavallisimmin tyypin 6 tai 11 papilloomavirukset.
Korkean riskin virustyypit yhdistetään kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. HPV-tyypit 16 ja 18 aiheuttavatkin n. 70 % kohdunkaulan syövistä. Lisäksi ne voivat olla taustalla peräaukon, peniksen ja suunielun syövissä.
Noin 80–90 % HPV-infektioista ja sen aiheuttamista solumuutoksista paranee itsestään elimistön oman immuunipuolustuksen ansiosta. Pieni osa infektioista voi kuitenkin pitkittyä ja tällöin solumuutokset voivat kehittyä vuosien kuluessa ensin esiasteeksi ja sitten syöväksi.

HPV-infektion pitkittymisen riskitekijöitä
HPV-infektion pitkittymisen riskitekijöitä ovat mm. tupakointi, useat seksikumppanit, hoitamaton klamydia ja bakteerivaginoosi. Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Poikien rokottaminen on tärkeää laumasuojan saavuttamiseksi.
Kohdunkaulan syövän seulonnat Suomessa
Ilman pitkittynyttä HPV-infektiota ja sen aiheuttamia esiasteita ei synny kohdunkaulan syöpää. Seulonnassa pyritään havaitsemaan syövän lisäksi syövän esiasteita, jotka joko paranevat spontaanisti itsestään, tai ovat hoidettavissa sähkösilmukka- eli loop-hoidon avulla. Seulonta on tehokas keino ehkäistä syöpää ja sen ansiosta Suomessa todetaan vain n. 150 uutta kohdunkaulan syöpätapausta vuosittain.
Valtakunnallisen seulontaohjelman mukaan kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Joissakin kunnissa seulontaan kutsutaan myös 25- ja 65-vuotiaita. Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.
Miten papa-koe tai HPV-testi tehdään seulontakäynnillä, ja sattuuko se?
Seulontakäynnillä hoitaja ottaa näytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisten aikana, koska sen tulkinta on tällöin hankalampaa. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä ja muutaman päivän ajan sen jälkeen saattaa esiintyä tiputteluvuotoa.
Seulontatesti tehdään irtosolu- eli papa-kokeella ja HPV-testillä. Useilla hyvinvointialueilla HPV-näyte kerätään papa-kokeen yhteydessä ja vasta jos HPV-testin tulos on positiivinen, tutkitaan myös papa-koe.
Papa-koe eli kohdunkaulan irtosolututkimus
Papa-näyte otetaan kolmesta eri kohdasta: emättimestä, kohdunkaulan suulta ja kohdunkaulan kanavasta. Papa-kokeella etsitään kohdunkaulan solumuutoksia ja näytesolut tutkitaan valomikroskoopin avulla. Papa-koetta ei kannata ottaa vuosittain, jos sille ei ole aihetta ja seulonnan yhteydessä otetut näytteet ovat olleet normaalit.
HPV-testi paljastaa viruksen
HPV-näyte otetaan kohdunkaulan kanavasta papa-testin yhteydessä. HPV-testin avulla tutkitaan, löytyykö soluista korkean riskin HPV-virusten DNA:ta. HPV-testi havaitsee viruksen herkemmin kuin papa-koe, joten on muistettava, että positiivinen HPV-testitulos ei ole sama kuin kohdunkaulansyövän esiaste.
Saitko seulonnoista positiivisen tuloksen?
Seulonnan testitulokset lähetetään kirjeessä kotiin.
Yli yhdeksällä kymmenestä vastaus on normaali eli mitään kohdunkaulan solumuutokseen viittaavaa ei ole löytynyt. Jos papassa tulee ilmi vahvoja solumuutoksia, jatkotutkimuksiin kutsutaan muutaman kuukauden kuluessa. Jatkotutkimukset tehdään usein kolposkopian avulla eli kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien aluetta tutkitaan suurentavalla optisella laitteella.
Jos seulonnassa todetaan lieviä solumuutoksia, tai HPV-testin tulos on positiivinen, uuteen testiin kutsutaan vasta 1–2 vuoden kuluttua. Vaikka aikaväli tuntuu pitkälle, on muistettava, että suurin osa tartunnoista ja sen aiheuttamista muutoksista paranee spontaanisti itsestään.
HPV:n aiheuttamia lieviä kohdunkaulan muutoksia voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä Colpofix-itsehoitovalmisteen avulla. Sitä voidaan käyttää jos
- HPV-testin tulos on ollut positiivinen
- HPV-testin tulos oli positiivinen ja lisäksi näytteessä on todettu lievä solumuutos
- Näytteessä on todettu lievä solumuutos
Lue lisää Colpofixista: https://naistenalakerta.fi/tuotteemme/colpofix/
Colpofix sumutettava emätingeeli
natriumkarboksimetyylibeetaglukaani, polykarbofiili
CE-merkitty lääkinnällinen laite, Markkinoija: Stragen Finland Oy,Valmistaja: Uriach Italy S.r.l.