Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

17/3/2023BakteerivaginoosiTeksti: Valma Korhonen


Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna sekä juontaja-yrittäjä Anne Kukkohovi kertovat, mistä hyvin yleisessä emättimen epätasapainoa aiheuttavassa tulehduksessa on kyse.

 

Bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus ovat yhtä yleisiä emätintulehduksia. Hiiva on yleisesti ottaen hyvin tunnettu, mutta bakteerivaginoosi ei monelle ole niin tuttu.

”Mikä bakteerivaginoosi oikeastaan on?”, kysyy Anne Kukkohovi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna.

”Se on yhdenlainen epätasapaino naisen alakerrassa. Normaalisti vaginassa on sopivassa määrin maitohappobakteereita, jolloin se voi hyvin. Bakteerivaginoosissa bakteerien epätasapaino järkkyy ja maitohappobakteerien määrä lähtee muiden pöpöjen kustannuksella vähenemään”, Sarvilinna selittää.

”Mitä oireita bakteerivaginoosi voi aiheuttaa?”, Kukkohovi kysyy.

”Yksi tyyppioire on epämiellyttävä haju. Tämä johtuu siitä, että bakteerivaginoosissa vallalla ovat ei-hapellisissa oloissa elävät bakteerilajit, jotka tuottavat itse kaasuja, jolloin oire on paha haju. Lisäksi voi olla epämääräistä epämukavuuden tunnetta, kirvelyä ja eritettä. Valkovuoto voi muuttua erilaiseksi kuin ennen – monet sanovat, että siitä tulee juoksevampaa ja sitä on enemmän kuin normaalisti”, Sarvilinna selittää.

 

Suolisto ja intiimialue elävät jatkuvassa symbioosissa – bakteeritasapainolla edistetään molempien hyvinvointia

Normaali naisen emättimen ihanteellinen pH-arvo on noin 4–5. Jos pH-arvo laskee sen alapuolelle, on kyse sytolyysistä. Sytolyysissa maitohappobakteereita on itseasiassa liikaa ja se voi aiheuttaa erilaisia oireita. Yleisempää on, että pH-arvo on viitearvon yläpuolella, kuten bakteerivaginoosissa. Mutta voisiko suoliston hyvinvoinnilla edistää myös alapään parempaa hyvinvointia?

”Voiko suun kautta syötävillä maitohappobakteereilla vaikuttaa myös alakerran bakteeritasapainoon?”, Kukkohovi pohtii.

”Voi se olla mahdollista, tosin maitohappobakteerit ovat enemmän suoliston hyvinvointiin tarkoitettuja. Toisaalta jos suolisto voi huonosti se voi olla syy, miksi vagina voi huonosti ja toisin päin”, Sarvilinna sanoo.

Suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa ruokavaliolla ja terveellisillä elämäntavoilla, ja tämä voi heijastua myös intiimialueen eduksi.

”Mitkä olisivat kolme parasta ruoka-ainetta naisen hyvinvointiin?”, Kukkohovi kysyy Sarvilinnalta.
”Hapatetut maitotuotteet ovat erittäin hyviä, samoin hedelmät ja vihannekset, sekä kuitua sisältävät tuotteet: kaura, ruis, ohra”, Sarvilinna luettelee.

Jos bakteerivaginoosi vaivaa ja toistuu hyvistä elämäntavoista huolimatta, oireita voi hoitaa esimerkiksi emätingeeli Gynevialla. Silloin on hyvä, että potilas on saanut aiemmin diagnoosin ja osaa sen perusteella tunnistaa oireiden syyn.

”Gyneviaa voidaan käyttää myös lyhyempinä annoksina ja ennaltaehkäisevästi. Tietysti on myös hyvä selvittää, mistä syystä bakteerivaginoosi palaa uudelleen ja uudelleen”, Sarvilinna korostaa.

 

Onko minulla bakteerivaginoosi? Tee testi!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lue lisää