Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 1: Mitä esivaihdevuodet ovat ja miten ne oireilevat?

17/3/2023EsivaihdevuodetVaihdevuodetTeksti: Valma Korhonen

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 1:

Mitä esivaihdevuodet ovat ja miten ne oireilevat?

Juttusarjassamme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna sekä juontaja-yrittäjä Anne Kukkohovi keskustelevat aiheista, jotka liittyvät naisten hyvinvointiin vaihdevuosien ympärillä.

 

Vaihdevuosista eli menopaussista puhutaan paljon, mutta moni ei välttämättä tiedä, että jo sitä edeltävä ajanjakso voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin itse menopaussi.

”Olen törmännyt sanaan ’esivaihdevuodet’ monta kertaa viime aikoina. Mitä termillä tarkoitetaan?”, Anne Kukkohovi kysyy naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinnalta.

”Se saattaa olla hyvin pitkä ajanjakso, jota ei välttämättä huomaa yhtään mistään. Kuitenkin osalla voi tulla jo melko voimakkaitakin oireita esivaihdevuosien aikaan”, Sarvilinna selittää.

Sarvilinnan mukaan on hyvin mahdollista, etteivät esivaihdevuodet aiheuta mitään oireita, jolloin niihin ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota.

”Tarvitseeko silloin siis tehdä mitään?”, Kukkohovi kysyy.

”Sanon aina kaikille, jos asia ei itseä häiritse, ei sitä tarvitse hoitaa. Jos kuitenkin tuntuu, että se häiritsee elämää, silloin ilman muuta kannattaa tulla keskustelemaan”, Sarvilinna vastaa.

 

Esivaihdevuodet voivat oireilla kuukautiskierron häiriöinä sekä mielialan ja unen muutoksina

”Jos esivaihdevuodet aiheuttavat oireita, millaisia nämä oireet sitten ovat?”, Kukkohovi tiedustelee.

”Koska munasarjojen toiminta lähtee hiipumaan jopa vuosikymmen ennen kuukautisten loppumista, se voi näkyä kuukautiskierron häiriöinä: kuukautiskierto voi lyhentyä, voi tulla väli- ja tiputteluvuotoa sekä premenstruaalista, eli kuukautisia edeltävää vuotoa. Univaikeudet ja mielialamuutokset voivat myös lisääntyä”, Sarvilinna selittää.

”Nämä oireet, jotka kuvailit, voivat olla hyvin lähellä normaalia stressiä. Mistä voi siis tietää, että kyseessä ovat esivaihdevuosien oireet?”, Kukkohovi pohtii.

”Jotkut tietävät sen siitä, että kyseessä on uusi asia tai oire, mutta onhan se rajanveto normaalin ja epänormaalin välillä aika liukuva”, selventää Sarvilinna.

”Hyvin yleistä on, etteivät esivaihdevuodet oireile mitenkään ja toisaalta myös se, että osalle tulee hyvin rajujakin oireita”, Sarvilinna huomauttaa.

 

Lue lisää vaihdevuositeemasta ja katso sarjan seuraava osa täältä.

Onko minulla vaihdevuodet? Tee testi!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lue lisää