Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 2:
Mitä vaihdevuosien aikana tapahtuu ja miten vaihdevuosioireita voi hoitaa?
Juttusarjassamme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna sekä juontaja-yrittäjä Anne Kukkohovi keskustelevat aiheista, jotka liittyvät naisten hyvinvointiin vaihdevuosien ympärillä.
Vaihdevuodet tarkoittavat ajanjaksoa naisen elämässä, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Yleensä vaihdevuodet alkavat noin 45–55-vuoden iässä, mutta alkamisajankohta on hyvin yksilöllinen.
”Mistä oikeastaan tietää, milloin menopaussi alkaa?” Anne Kukkohovi kysyy naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinnalta monia askarruttavan kysymyksen.
”Erittäin hyvä kysymys! Vaihdevuodet eivät ole mikään tietty hetki, vaan se on ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta loppuu käytännössä kokonaan. Koska munasarjojen toiminta loppuu kokonaan, silloin loppuvat myös ovulaatiot ja kuukautisvuodot sekä estrogeenin tuotanto”, Sarvilinna selittää.
Sarvilinnan mukaan oireellisessa vaiheessa menopaussia on vaikea olla huomaamatta. ”Vaihdevuosista sanotaan, että se on vähän kuin synnytys. Sen kyllä tietää, kun se on päällä”, hän sanoo.
Hormonikorvaushoito auttaa vaihdevuosioireiden kanssa kipuilevia naisia
Juuri munasarjojen tuottaman estrogeenin loppuminen aiheuttaa vaihdevuosien aikaisen oireilun. Ensimmäisiä tyypillisiä vaihdevuosien merkkejä voivat olla hikoilut ja kuumat aallot, erityisesti yöaikaan.
”Millaisia vaihtoehtoja on olemassa, jos kamppailee estrogeenin puutoksen kanssa, ja haluaisi kokeilla estrogeenikorvaushoitoa?”, Kukkohovi kysyy Sarvilinnalta.
”Hormonikorvaushoitoa on olemassa hyvin monenlaisessa muodossa: on pilleriä, geeliä, suihketta ja laastariakin. Eli joko suun kautta annosteltuna tai ihon läpi”, Sarvilinna kertoo.
”On tärkeää muistaa, että hormonikorvaushoidon aikana kohdun limakalvoa on aina suojattava keltarauhashormonilla. Jos kohtu on poistettu silloin riittää pelkkä estrogeeni”, Sarvilinna lisää.
”Eli jos on käytössä keltarauhashormonia erittävä ehkäisymenetelmä, kuten hormonikierukka, voi käyttää pelkkää estrogeeniä?”, Kukkohovi täsmentää.
”Kyllä, koska hormonikierukka tuottaa kohdun limakalvolle suojavaikutuksen, jonka muuten voi saada pilleristä tai yhdistelmälaastarista”, Sarvilinna sanoo.