Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 3: Hormonikorvaushoito helpottaa vaihdevuosioireita ja sopii lähes kaikille

17/3/2023VaihdevuodetTeksti: Valma Korhonen

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 3:

Hormonikorvaushoito helpottaa vaihdevuosioireita ja sopii lähes kaikille

 

Juttusarjassamme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna sekä juontaja-yrittäjä Anne Kukkohovi keskustelevat aiheista, jotka liittyvät naisten hyvinvointiin vaihdevuosien ympärillä.

 

Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenitasot hiipuvat ja hiljalleen putoavat lähes nolliin. Juuri estrogeenin väheneminen aiheuttaa vaihdevuosien oireita, kuten yöhikoiluja, mielialamuutoksia ja unihäiriöitä.

”Millaisissa tilanteissa suosittelet hormonikorvaushoitoa?”, Anne Kukkohovi kysyy naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinnalta.

”Yleensä lähdemme siitä, kokeeko nainen oireet niin häiritsevinä, että hän haluaa parannusta elämänlaatuun. Onhan se äärettömän tärkeä asia esimerkiksi, että nukkuu hyvin”, Sarvilinna huomauttaa.

Jos hormonikorvaushoito katsotaan naiselle tarpeelliseksi, annostuksessa lähdetään aina ensin pienestä liikkeelle, ja sitä lisätään pikkuhiljaa.

”Entä sopiiko hormonikorvaushoito kaikille?”, Kukkohovi kysyy.

”Muutamia potilasryhmiä lukuun ottamatta kyllä. Rintasyövän sairastaneet eivät saisi käyttää hormonikorvaushoitoa ja toinen vasta-aihe on sairastettu syvä laskimotukos – silloin hormonikorvaushoito on ehdoton ei. Suurimmalle osalle hormonikorvaushoito sopii ja on täysin turvallinen”, Sarvilinna korostaa.

 

Alakerran kuivuusoireisiin on olemassa paljon hoitokeinoja – myös hormonittomia

Hikoilun sekä uni- ja mielialamuutosten lisäksi yksi vaihdevuosien tyypillisistä oireista on emättimen limakalvojen kuivuminen. Vaiva olisi helposti hoidettavissa apteekista saatavilla tuotteilla – hormonikorvaushoitoa ei pelkkään kuivuusoireiluun välttämättä vaadita.

”Me naisethan käytämme paljon kasvovoiteita, mutta miksemme hoida alakertaamme yhtä hyvin?”, Kukkohovi ihmettelee.

”Tämä hämmästyttää minuakin. Vaikka kuivuusoireita olisi, suurin osa ei uskalla tai tiedä miten käyttää kosteuttavia tuotteita”, Sarvilinnakin kummastelee.

”Mistä sitten erottaa, että kuivuus on selkeästi gynekologista vaivaa?”, Kukkohovi kysyy.

”Tyyppioireena on yleensä yleinen epämukavuus ja se, että tulee tietoiseksi omasta alapäästään ja huomaa, että jokin on siellä vialla. Voi olla kutinaa, kirvelyä, polttelua, joskus jopa haavaumina”, Sarvilinna luettelee.

Kuten muissakin uusissa oireissa, Sarvilinna penää aina oikean diagnoosin varmistamista gynekologin vastaanotolla ennen asiaan puuttumista. ”Melkein aina ensimmäiseksi kuivuusoireiden syyksi epäillään hiivatulehdusta. Näin gynekologina voisin luetella toistakymmentä muuta syytä, mitä taustalla voi olla. Sitä varten on meikäläisiä, jolta voi tulla kysymään mistä on kyse ja saada oikean diagnoosin”, hän painottaa.

 

Lue lisää vaihdevuositeemasta ja katso sarjan seuraava osa täältä.

Onko minulla vaihdevuodet? Tee testi!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lue lisää