Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

17/3/2023VaihdevuodetTeksti: Valma Korhonen

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4:

Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

 

Juttusarjassamme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna sekä juontaja-yrittäjä Anne Kukkohovi keskustelevat aiheista, jotka liittyvät naisten hyvinvointiin vaihdevuosien ympärillä.

Naisen ikääntyessä ja vaihdevuosien tullessa ajankohtaisiksi on normaalia, että iho ja limakalvot ohenevat. Syy on sama kuin muihinkin vaihdevuosien oireisiin: estrogeenin tuotannon väheneminen.

”Silmät, suu ja iho – kaikki voivat kuivua. Jos on vaikka atopiataustaa tai kuivaihoinen jo valmiiksi, totta kai se vaikuttaa koko kehoon ja myös alakertaan”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanna Sarvilinna huomauttaa.

”Miten iho- ja limakalvo-oireita sitten voidaan hoitaa?”, Anne Kukkohovi kysyy Sarvilinnalta.

”On hyvä erottaa hoidot, joita käytetään ulkoisesti iholla tai limakalvolla esimerkiksi kutinaa ja kuivuutta helpottamaan sekä hoidot, jotka annostellaan emättimen sisälle”, Sarvilinna selittää.

Emättimeen sisälle laitettavista tuotteista emätingeeli Gynevia on hyvä hoitovaihtoehto, joka edistää limakalvojen hyvinvointia. Se sisältää kolmea eri vaikuttavaa ainetta ja on koostumukseltaan miellyttävää geeliä.

”Gyneviaa voi käyttää myös yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa. Toisin kuin hormonikorvaushoito, se on kaikille täysin turvallinen, sillä se ei sisällä lainkaan estrogeeniä”, Sarvilinna huomauttaa.

 

Useimmat vaihdevuosioireista ovat täysin hoidettavissa, eikä lääkehoitoa tarvitse pelätä

Vaihdevuodet ovat kaikille naisille väistämättömästi eteen tuleva ajanjakso. Niin henkisten kuin fyysisten oireiden kokeminen ja hyväksyminen voi olla vaikeaa, mutta tärkeää on muistaa, että oireiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin ja monet niistä ovat täysin hallittavissa.

”Mitä neuvoja sinulla olisi muuten naisille, jotka kamppailevat esivaihdevuosien tai vaihdevuosien kanssa?”, Kukkohovi kysyy Sarvilinnalta.

”Näin lääkärin ja gynekologin näkökulmasta neuvoisin ainakin hakemaan matalalla kynnyksellä apua – suu vain rohkeasti auki ja vastaanotolle. Vertaistukea voi myös hakea ystäväpiiristä tai muualta, etsiä tietoa internetistä tai vaikkapa lukea kirjallisuutta aiheesta”, Sarvilinna neuvoo.

Niin hormonittomia kuin hormonia sisältäviä lääkkeitä on nykyään tarjolla valtavasti, ja niiden teho on yhä parempi. ”Lääkkeistä puhuttaessa, ne ovat tänä päivänä todella hyviä. Tietenkään pelkällä estrogeenillä ei kaikkia naisen elämän osa-alueita saada kuntoon, mutta esimerkiksi limakalvojen hyvinvointia lääkkeet voivat edistää hyvinkin tehokkaasti”, Sarvilinna korostaa.

 

Onko minulla vaihdevuodet? Tee testi!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lue lisää