Kirjaudu ammattilaissivulle

Uusi kumppani saa pään pyörälle

Moni löytää kesän aikana uuden kumppanin, ja elää seksuaalisesti aktiivista aikaa. Niin ihanaa kuin uuden kumppanin kanssa onkin, voi tuttavuuden alkuvaihetta värittää ongelmat alapäässä: uusi bakteerikanta sekoittaa helposti naisen emättimen mikrobiomitasapainoa, ja altistaa näin erilaisille tulehduksille. Onko jotain tehtävissä tulehduskierteen ehkäisemiseksi tai katkaisemiseksi?

Uuden suhteen alku on päätä huimaavaa aikaa, ja seksielämä kukoistaa. Kaikki olisi loistavasti, mutta alapää on jatkuvasti telakalla. Osalla naisista onkin bakteerikanta, joka järkkyy helposti aiheuttaen toistuvia emättimen häiriöitä. Riesana voi olla niin hiivatulehdus kuin huonommin tunnettu bakteerivaginoosikin. Se on kuitenkin hyvin yleinen bakteeritasapainon häiriö, ja sen helpoimmin havaittava oire on pahanhajuinen, kalamaiselta tuoksuva, runsas valkovuoto.

Miksi bakteerikanta järkkyy?

Yhdynnän jälkeisten oireiden juurisyy on siemennesteen emäksisyys: sen pH-arvo on yli seitsemän, ja se nostaa naisen emättimen pH-arvoa väliaikaisesti. Jos emättimen oma, luonnollinen puolustusmekanismi toimii moitteettomasti, se tasapainottaa pH-arvon normaaliksi nopeasti eikä ongelmia synny.

Toisinaan kuitenkin käy niin, että oma tasapainotus ei toimi riittävän tehokkaasti, ja emättimen hyvät bakteerit väistyvät haitallisten bakteerien saadessa vallan. Ongelmia esiintyy eniten juuri suhteen alkuvaiheessa yhdynnän jälkeen, kun uudet bakteerikannat kohtaavat toisensa. Ajan mittaan bakteerikannat tulevat niin sanotusti tutuiksi, ja oireet yleensä sen myötä vähenevät.

Mikä avuksi toistuviin bakteeritasapainon häiriöihin?

Jos oma puolustusmekanismi toimii laiskemmin, ja tulehduksia tulee vähän väliä, kannattaa pyrkiä buustaamaan emättimen hyviä bakteereja eli laktobasilleja (maitohappobakteereja). Ne pitävät huolta emättimen hyvinvoinnista, estävät toistuvia tulehduksia ja ehkäisevät seksitautien tarttumista.

Jaa:

Askarruttavatko intiimiasiat?

Alapään hygieniasta huolehtimiseen liittyy monia uskomuksia, kysymyksiä ja mietityttäviä asioita. Gynekologina, seksuaaliterapeuttina ja kliinisenä seksologina työskentelevä Jonna Salonen antaa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.