Hyvästit vaihdevuosien aiheuttamille emätinoireille

21/4/2021VaihdevuodetTeksti: Valma Korhonen

Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa monia epämiellyttäviä ja hankaliakin oireita naisen intiimialueella: esimerkiksi limakalvojen kuivumista, kutinaa, kirvelyä sekä vuoto- ja virtsahäiriöitä. Eiran lääkäriasemalla työskentelevä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski kertoo parhaat vinkkinsä vaihdevuosien aikaisten emätinoireiden hoitoon.

Vaihdevuodet ovat jokaisen naisen elämään kuuluva ajanjakso, joka kulminoituu kuukautisten loppumiseen eli menopaussiin. Yleisimmin menopaussi ajoittuu noin 50 ikävuoden tienoille, mutta viimeiset kuukautiset voivat tulla myös paljon aiemmin tai myöhemmin. Niin sanotut esivaihdevuodet näyttäytyvät epäsäännöllisenä kiertona jo ennen menopaussia. Varsinaisesta menopaussista voidaan puhua silloin, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden ajan.

Vaihdevuosien taustalla on naisen kehossa tapahtuvat hormonaaliset muutokset, joista keskeisin on estrogeenin eli naishormonin väheneminen elimistöstä. Estrogeeni ylläpitää hyvää sydämen, verisuoniston ja luuston terveyttä lisääntymisikäisillä naisilla.

 

Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvoihin

Estrogeenin vähenemisen seurauksena emättimen limakalvot ohenevat ja kuivuvat aiempaa helpommin. Jokainen nainen kokee vaihdevuosioireet eri tavoin, mutta limakalvojen kuivumiselta harva vaihdevuosi-iässä oleva nainen voi välttyä. Kuivumisen voi huomata erityisesti yhdynnän aikana, joka ei enää onnistu ilman liukuvoidetta.

Samaan aikaan virtsaamistarve voi tihentyä ja virtsatietulehdukset voivat yleistyä. Emätin voi myös oireilla pahanhajuisena tai epätavallisena valkovuotona, kirvelynä tai kutinana – hieman vastaavina oireina kuin hiiva- tai emätintulehduksissa.

 

Sopiva pH-arvo suojelee huonoilta bakteereilta

Emättimen limakalvot tarvitsevat estrogeeniä, jotta niiden olosuhteet olisivat hyvien maitohappobakteerien, pH-arvon ja kosteustasapainon kannalta mahdollisimman suotuisat. Kun emättimen pH-arvo on sopiva, se suojelee huonoilta bakteereilta. Näin emättimen limakalvot ovat vastustuskykyisempiä emätintulehduksia vastaan.

Sopivan happaman pH-arvon ylläpitämiseksi jokapäiväistä pikkuhousunsuojien käyttöä sekä alapään turhaa pesua tulisi välttää. Alapesua ei kannata tehdä saippualla, vaan esimerkiksi apteekista saatavalla perusvoiteella tai öljyllä. Liian voimakas huuhtelu pesee iholta pois myös hyviä, vastustuskyvylle kallisarvoisia bakteereja.

Koko elimistöön vaikuttavan rikkaan ja normaalin bakteeriflooran kannalta on tärkeää myös monipuolinen ruokavalio. Naisten luontaiset maitohappobakteerikannat vaihtelevat, ja hyvästä hoidosta huolimatta toisille naisille tulee emätintulehduksia helpommin kuin toisille.

 

Hormonittomat itsehoitovalmisteet apuna emätinvaivoihin

Vaihdevuosien aiheuttamien emätinoireiden kanssa ei kannata jäädä kamppailemaan yksin, sillä limakalvo-oireet eivät parane itsestään ilman hoitoa, ja ne voivat häiritä suuresti päivittäistä elämää.

Moniin pieniin vaihdevuosien aikaisiin emätinvaivoihin voidaan käyttää hoitona apteekista saatavia reseptivapaita itsehoitovalmisteita, kuten emätinpuikkoja, -voiteita, -geelejä ja ihoöljyjä sekä mietoja estrogeenivalmisteita. Esimerkiksi Gynevia-emätingeeli on monipuolinen ja turvallinen valmiste, joka auttaa moniin ongelmiin palauttamalla emättimen luonnollisen bakteerikannan ja pH-arvon. Juuri sinun tarpeisiisi sopivan tuotteen valintaan voi pyytää apua apteekkihenkilökunnalta.

Hormonittomia valmisteita on turvallista käyttää moniin eri vaivoihin. Toistuvissa emätinvaivoissa, joihin eivät itsehoitovalmisteet auta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Myös esivaihdevuosien vuotohäiriöt voivat olla merkki keltarauhashormonin ja estrogeenin epätasapainosta, jolloin voi olla hyvä tarkistuttaa tilanne gynekologin vastaanotolla.

 

Parempaa panostusta omaan hyvinvointiin

Noin 50 ikävuoden tietämillä naisen kehossa tapahtuu väistämättä monia muutoksia, ja osa vaihdevuosioireista voi tuntua hyvinkin hankalilta. Samaan aikaan naisen elämä voi olla muutenkin hektistä ja kuormittavaa. Emätinoireiden lisäksi vaihdevuodet voivat vaikuttaa naisen uneen ja mielialaan. Siksi vaihdevuosi-iässä olisi hyvä osoittaa armollisuutta itseään kohtaan ja alkaa huolehtia entistä paremmin omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Jos ei ole aiemmin käynyt kuntosalilla, nyt se kannattaa aloittaa, sillä estrogeenin väheneminen syö myös lihasmassaa. Jos fyysinen aktiivisuus on jäänyt ruuhkavuosissa jalkoihin, ei hätää, korjaavia liikkeitä on vielä mahdollista tehdä.

 

Ilo irti uudesta elämänvaiheesta

Emättimeen liittyviä oireita kannattaa helpottaa paikallis- ja hormonihoidolla. Kauppojen ja apteekkien liukuvoidevalikoimista löytyy varmasti jokaiselle mieluinen vaihtoehto.

Vaihdevuodet eivät ole maailmanloppu. Ne voivat olla itse asiassa iloinenkin asia, sillä monelle kuukautisten loppuminen voi tulla suurena helpotuksena. Samalla loppuvat PMS-oireet, vuodot ja kivut.

Uudesta elämänvaiheesta voi siis parhaimmillaan saada paljon iloa irti, kun on hakenut ulkoisiin oireisiin helpotusta.

 

 

Etkö ole varma, ovatko oireesi vaihdevuosista johtuvia? Tee vaihdevuositestimme täällä!

Lue lisää

Apteekin itsehoitovalmiste tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää