Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

14/3/2023VaihdevuodetTeksti: Vieraileva kirjoittaja

”Vaihdevuodet ovat ajanjakso naisen elämässä, jonka aikana munasarjojen toiminta lakkaa ja estrogeenituotanto syöksyy lähelle nollaa. Vaihdevuosioireet voivat ilmaantua joko siinä vaiheessa, kun kuukautiset loppuvat, tai sitten jo hyvissä ajoin niin kutsuttuina esivaihdevuosioireina. Jotkut naisista puolestaan saavat oireita vasta jälkijunassa. Estrogeenin tuotannon loppuminen on vaihdevuosien ydin ja oireiden juurisyy. Pieni osa naisia pääsee vaihdevuosien läpi lähes ilman oireita”, näin kertoo gynekologi Nanna Sarvilinna.

Nanna vastasi viiteen kysymykseen vaihdevuosista. Ota haltuun kaikki tärkeimmät avainasiat vaihdevuosista.

 

Mitä tarkoittaa esivaihdevuodet?

Nanna: ”Keskimäärin vaihdevuodet alkavat 51-vuotiaana, mutta haitari on suuri: jopa 30 vuoden vaihteluväli naisten välillä on mahdollinen. Munasarjojen toiminta voi lähteä hiipumaan jopa vuosikymmen ennen kuin kuukautiset loppuvat, ja silloin voi ilmetä esivaihdevuosioireita. Ne voivat olla erilaisia kuukautiskierron häiriöitä, kuten epäsäännöllisyyttä ja välivuotoja, mutta myös univaikeudet tai mielialavaihtelut voivat olla merkki estrogeenin vähenemisestä. Nämä esivaihdevuodet jäävät usein tunnistamatta, ja esimerkiksi naisten univaikeuksia tutkittaessa tulisi muistaa esivaihdevuosien ja vaihdevuosien mahdollisuus.”

 

Milloin vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa?

Nanna: ”Vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa aina, kun ne ovat häiritseviä. Yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu, univaikeudet (unessa pysyminen vaikeutuu), mielialamuutokset, lihas- ja nivelvaivat ja jotkut kokevat myös aloitekyvyttömyyttä. Voisi sanoa, että jos murrosikäisellä teinillä on vaikeaa, voi myös vaihdevuosista kärsivällä naisella olla todella hankalaa. Siksi vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa.”

 

Uskaltaako hormonikorvaushoitoon turvautua?

Nanna: ”Kyllä uskaltaa. Hormonikorvaushoito on turvallinen lähes kaikille muille paitsi rintasyöpäpotilaille sekä syvän laskimotukoksen sairastaneille. Hormonikorvaushoidossa haetaan ennen kaikkea elämänlaatua: vaikkapa parempaa unta, mielialaa ja seksielämän kohentamista. Olenkin vastaanotolla joskus kuullut, että hormonikorvaushoito on lähes pelastunut elämän. Estrogeenia voidaan annostella pillereinä, laastarilla, geelillä tai suihkeena.”

 

Miten omasta alakerrasta voi huolehtia vaihdevuosissa?

Nanna: ”Emättimen hyvinvointia edistävissä tuotteissa kannattaa erottaa kaksi asiaa: ulkopuolella käytettävät ja sisälle annosteltavat tuotteet. Olen yllättynyt, kuinka vähän limakalvoille ja alapään iholle tarkoitettuja tuotteita käytetään. Vaikka oireitakin olisi, ei rohjeta käyttää hoitavia valmisteita. Jos on kuivuusoireita alapäässä, sitä pitää kosteuttaa kuten ihoa yleensäkin. Kuivuuden huomaa yleisestä epämukavuudesta, kutinasta, kirvelystä, polttelusta – joskus se aiheuttaa jopa haavaumia. Mitään tuotteita ei tietenkään tarvita, jos ei ole oireita.

Vaihdevuosioireita voi hoitaa hormonittomilla, kosteuttavilla tuotteilla. Esimerkiksi Gynevia on emättimen sisälle annosteltava geeli. Jos hormoniton paikallishoito riittää tai ei voi käyttää hormonivalmisteita, Gynevia pitää alapään kunnossa: se tasapainottaa pH:n ja pitää huolta hyvästä bakteerikannasta. Näin se estää myös tulehduksia. Sitä kannattaa käyttää jo esivaihdevuosissa, jos alkaa kuivuus alkaa vaivata. Gynevia toki toimii myös hormonikorvaushoidon kanssa yhdessäkin.”

 

Milloin vaihdevuodet loppuvat?

Nanna: ”Vaihdevuodet loppuvat yksilöllisesti. Oireet hiipuvat luonnollisesti hiljalleen, kun keho tottuu mataliin estrogeenipitoisuuksiin. Pahimmillaan oireet ovat kuukautisten loppumisen aikaan, ja sitten alkavat vähentyä. Valitettavasti puhutaan kuitenkin vuosista, joillakin jopa yli kymmenestäkin vuodesta. Luonnollisesti vaihdevuosioireita voi pyrkiä lievittämään terveellisillä elintavoilla, normaalipainossa pysymisellä, tupakoimattomuudella ja liikunnan harrastamisella.”

 

 

Voisiko minulla ole vaihdevuodet? Tee testimme!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää