Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

29/5/2023Nainen – Elä ja nautiTeksti: Myy Agency

Moni löytää kesän aikana uuden kumppanin, ja elää seksuaalisesti aktiivista aikaa. Niin ihanaa kuin uuden kumppanin kanssa onkin, voi tuttavuuden alkuvaihetta värittää ongelmat alapäässä: uusi bakteerikanta sekoittaa helposti naisen emättimen mikrobiomitasapainoa, ja altistaa näin erilaisille tulehduksille. Onko jotain tehtävissä tulehduskierteen ehkäisemiseksi tai katkaisemiseksi?

 

Uuden suhteen alku on päätä huimaavaa aikaa, ja seksielämä kukoistaa. Kaikki olisi loistavasti, mutta alapää on jatkuvasti telakalla. Osalla naisista onkin bakteerikanta, joka järkkyy helposti aiheuttaen toistuvia emättimen häiriöitä. Riesana voi olla niin hiivatulehdus kuin huonommin tunnettu bakteerivaginoosikin. Se on kuitenkin hyvin yleinen bakteeritasapainon häiriö, ja sen helpoimmin havaittava oire on pahanhajuinen, kalamaiselta tuoksuva, runsas valkovuoto.

 

Miksi bakteerikanta järkkyy?

Yhdynnän jälkeisten oireiden juurisyy on siemennesteen emäksisyys: sen pH-arvo on yli seitsemän, ja se nostaa naisen emättimen pH-arvoa väliaikaisesti. Jos emättimen oma, luonnollinen puolustusmekanismi toimii moitteettomasti, se tasapainottaa pH-arvon normaaliksi nopeasti eikä ongelmia synny.

Toisinaan kuitenkin käy niin, että oma tasapainotus ei toimi riittävän tehokkaasti, ja emättimen hyvät bakteerit väistyvät haitallisten bakteerien saadessa vallan. Ongelmia esiintyy eniten juuri suhteen alkuvaiheessa yhdynnän jälkeen, kun uudet bakteerikannat kohtaavat toisensa. Ajan mittaan bakteerikannat tulevat niin sanotusti tutuiksi, ja oireet yleensä sen myötä vähenevät.

 

Mikä avuksi toistuviin bakteeritasapainon häiriöihin?

Jos oma puolustusmekanismi toimii laiskemmin, ja tulehduksia tulee vähän väliä, kannattaa pyrkiä buustaamaan emättimen hyviä bakteereja eli laktobasilleja (maitohappobakteereja). Ne pitävät huolta emättimen hyvinvoinnista, estävät toistuvia tulehduksia ja ehkäisevät seksitautien tarttumista

Ainoa emättimen pH-arvon tasapainottava valmiste, joka vaikuttaa vain hyvien laktobasillien lisääntymiseen emättimessä, on Gynevia. Useimmat laktobasilleihin vaikuttavat tuotteet nimittäin ruokkivat myös haitallisia bakteereja.

 

Ennaltaehkäise tai katkaise tulehduskierre

Gynevian teho perustuu kolmeen vaikuttavaan aineeseen: se on yhdistelmä uudenlaisia alfa-glukaanioligosakkarideja (α-GOS), glyserolia sekä maitohappoja. α-GOSit ovat ravintoaineita, jotka edistävät vain hyvien laktobasillien kasvua. Maitohappo puolestaan laskee luonnostaan emättimen pH:ta ja glyseroli kosteuttaa limakalvoja. Yhdessä nämä ominaisuudet purevat tulehdukseen.

Gyneviaa voi käyttää, kun haluaa tasapainottaa emättimen bakteerikantaa, taltuttaa lievän bakteerivaginoosin ja poistaa epämiellyttävää hajua tai kosteuttaa tehokkaasti emättimen limakalvoja. Säännöllisesti käytettynä Gynevia pitääkin huolta hyvästä laktobasillikannasta, ja ennaltaehkäisee näin tehokkaasti tulehduksia. Gyneviaa voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

 

 

Gynevia on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Markkinoija: Stragen Finland Oy, Valmistaja: HÄLSA Pharma GmbH

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää