Vaihdevuosien alakerran vaivoihin löytyy apua

24/2/2022VaihdevuodetTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Laktobasillilisät lisäävät emättimen hyvinvointia ja vähentävät tulehduksia. Listasimme alle usein kysyttyjä kysymyksiä vaihdevuosista. Niihin vastasi gynekologi Päivi Tommola. Lue ja ota vinkit käyttöösi!

 

Miksi vaihdevuodet aiheuttavat oireita emättimessä?

Vaihdevuosissa munasarjojen estrogeenin tuotanto on loppunut, ja pintasolujen estrogeeniriippuvainen uusiutuminen lakannut. Tämän myötä emättimen limakalvon pinta kuivuu, ja luontainen bakteerikanta eli mikrobiomi muuttuu tärkeiden maitohappobakteerien eli laktobasillien vähennyttyä. Limakalvon hyvinvoinnille tärkeä laktobasillit eivät siis enää viihdy emättimessä ja mikrobiomi muuttuu sekabakteerivoittoiseksi.

 

Minkälaisia yleisimmät oireet ovat?

Yleisimpiä oireita ovat kuivuus, siitä johtuva kutina sekä limakalvon kosketusarkuus. Emättimen aukolla saattaa esiintyä myös yhdyntäkipua. Usein esiintyy myös tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, ja virtsan pidätyskyky voi heikentyä. Nämä oireet hankaloittavat myös seksielämää.

 

Miten emättimen limakalvoja kannattaa hoitaa vaihdevuosien aikana?

Limakalvon kuivuusoireisiin voi kokeilla apteekissa myytäviä paikallisia estrogeenituotteita. Lääkärin reseptillä löytyy jonkin verran suurempi valikoima tehokkaampia tuotteita. Kaikki paikalliset estrogeenivalmisteet ovat turvallisia. Niillä ei ole mitään vaikutusta sydän- ja verenkierto- elimistön haittatapahtumien riskiin eivätkä ne lisää rintasyöpäriskiä. Lisäksi ulkosynnyttimien ihon kuivuutta voi hoitaa perusvoiteilla. Pelkkä vesipesu on riittävä, ja liikaa pesua kannattaa välttää kuten muulloinkin. Kuivumaan päässyt iho on altis tulehduksille.

 

Laktobasillit ovat tärkeä osa limakalvon puolustusjärjestelmää.

Kun emättimen mikrobiomi on laktobasillivaltainen, saadaan parempi hoitoteho pienemmällä estrogeeniannoksella.

 

Miten emättimen omaa bakteerikantaa kannattaa ylläpitää?

Laktobasillit ovat tärkeä osa limakalvon puolustusjärjestelmää. Estrogeeni ylläpitää murrosiästä vaihdevuosiin saakka jatkuvaa emättimen limakalvosolujen uusiutumista, ja tästä vapautuu laktobasilleille tärkeitä ravinteita. Kun ravinteita ei enää synny, laktobasillit eivät viihdy emättimessä, ja mikrobiomi muuttuu sekabakteerivoittoiseksi. Paikallisella estrogeenihoidolla saadaan emättimen mikrobiomi yleensä pysymään terveempänä.

Estrogeenilla ja laktobasilleilla näyttää olevan hyvä kahdensuuntainen vuorovaikutus. Estrogeeni mahdollistaa laktobasillien viihtyvyyden ja laktobasillit puolestaan näyttävät tehostavan estrogeenivaikutusta limakalvolla. Kun emättimen mikrobiomi on laktobasillivaltainen, saadaan parempi hoitoteho pienemmällä estrogeeniannoksella.

 

Kuinka limakalvo-oireita voi ehkäistä?

Ajoissa aloitettu paikallinen estrogeenihoito ylläpitää emättimen ja virtsateiden limakalvon terveyttä. Joskus kuitenkin systeeminen, joko ihon tai suun kautta toteutettu estrogeenihoito on ainoa riittävä. Osa toki tarvitsee jo muidenkin vaihdevuosioireiden hoitoon hormonikorvaushoitoa.

Osalla naisista emättimen mikrobiomi on luonnostaan taipuvainen kääntymään sekabakteerivaltaiseksi läpi elämän, ja heillä on suurempi taipumus emätintulehduksille. He hyötyvät myös ulkoisista laktobasillilisistä sekä laktobasillien viihtyvyyttä lisäävien prebioottien käytöstä. Tällainen on esimerkiksi Gynevia, joka on ainoa valmiste, joka tukee luontaisten laktobasillien kasvua.

Asiantuntijana Päivi Tommola, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

 

Etkö ole varma, ovatko oireesi vaihdevuosista johtuvia? Tee vaihdevuositestimme!

Lue lisää

Apteekin itsehoitovalmiste tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää