Jopa 80–90-prosenttilla ihmisistä todetaan HPV-tartunta (human papilloma virus) jossain vaiheessa elämää. Virukseen ei ole lääkehoitoa, ja usein virusta jäädäänkin seuraamaan, sillä monet paranevat omia aikojaan. Odottaminen saattaa kuitenkin tuskastuttaa positiivisen testituloksen saanutta. Viimeinkin apteekeissa on saatavilla valmiste, jota käyttämällä voi itse edesauttaa HPV-viruksen ja lievien solumuutoksien paranemista.
HPV tarttuu yleisimmin sukupuoliyhteydessä. Kondomin käyttö vähentää tartuntoja, mutta ei anna sataprosenttista suojaa. HPV:n eri alatyypit jaetaan matalan ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin virukset aiheuttavat iholla hyvänlaatuisia muutoksia, kuten ihosyyliä, kurkunpään papilloomia ja visvasyyliä eli kondyloomia sukuelimissä.
Korkean riskin virustyypit yhdistetään yleensä kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. Se ei siis itsessään ole syöpä tai sen esiaste, mutta se on isoin yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövän kehittymiselle. Arvioilta noin 10–20 prosentille naisista, joilla on krooninen korkean riskin HPV-tulehdus, kehittyy syövän esiastemuutos elämänsä aikana.
Mitä voin tehdä, jos saan positiivisen HPV-tuloksen?
Jos seulonnassa tai lääkärikäynnin yhteydessä otetussa papassa todetaan lieviä solumuutoksia tai HPV-testin tulos on positiivinen, uuteen testiin kutsutaan noin 1–2 vuoden kuluttua. Odottaminen voi tuntua tässä kohtaa tuskastuttavan pitkältä, eikä HPV:n aiheuttamiin kohdunkaulan muutoksiin ole lääkehoitoa. Syntyneitä muutoksia hoidetaan tarvittaessa esimerkiksi laser- tai sähkösilmukkahoidolla, mikäli ne eivät itsestään parane seurannan aikana.
Aikaisemmin positiivisen testituloksen kanssa on pitänyt vain odottaa. Nyt tilanne on muuttunut: apteekeissa on saatavilla sumutettava emätingeeli, Colpofix®, joka tutkitusti edesauttaa HPV:n aiheuttamien kohdunkaulan muutosten paranemista tai ennaltaehkäisee muutoksien syntymistä siinä kohtaa, kun virus todetaan mutta muutoksia ei ole vielä päässyt syntymään.
Colpofixista erittäin rohkaisevia tutkimustuloksia
Colpofixin vaikutusta on tutkittu useissa kliinisissä tutkimuksissa. Tuoreimmassa tutkimuksessa, johon osallistui 533 naista, arvioitiin Colpofix®-paikallishoidon tehoa potilailla, joilla oli korkean riskin hrHPV. Tutkimuksessa oli sekä hoitoa saava ryhmä että vertailuryhmä, joka ei saanut hoitoa.
Tutkimus osoitti, että kolmen kuukauden Colpofix-hoito oli tehokas HPV:n eliminaatioon eli poistumiseen elimistöstä. Korkean riskin HPV-testitulos muuttui negatiiviseksi kaksikertaisella määrällä potilaita (50,1 %) kuin vertailuryhmässä (24 %), joka ei saanut hoitoa. Seuranta-aika oli kuusi kuukautta.
Colpofix antaa siis uudenlaisen mahdollisuuden itse reagoida, jos HPV-testi on positiivinen tai papa-kokeessa todetaan lieviä solumuutoksia. Colpofixia saa apteekista ilman reseptiä, ja se annostellaan emättimeen aina iltaisin ennen nukkumaanmenoa 20 päivänä kuukaudessa, kolmen kuukauden ajan. Hyvät tutkimustulokset antavat pätevän syyn sitoutua hoitojaksoon, joka tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta.
Aiemmissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu:
- kohdunkaulan muutoksien parantumista: lievät muutokset hävisivät 95,7 % potilaista 6 kk seurannassa (vs. 71 % kontrolliryhmä)
- pH-arvon parantumista: pH laski merkittävästi Colpofixilla hoidetuista potilaista verrattuna kontrolliryhmään
- vaikutuksia mikrobiomiin: Colpofix® palauttaa ja ylläpitää tervettä emättimen mikrobiomia helpottaen valkovuoto-ongelmia
Mikä Colpofix®?
Colpofix® on sumutettava emätingeeli, joka:
- edistää solujen uusiutumista ja kohdunkaulan muutosten paranemista.
- muodostaa kohdunkaulaan ja emättimeen kalvon, joka suojaa vierailta mikrobeilta.
- ylläpitää ja korjaa emättimen normaaliflooraa prebioottisen vaikutuksen ansiosta.
- alentaa pH:ta.
Lue lisää sivuilta https://naistenalakerta.fi
COLPOFIX® sumutettava emätingeeli, natriumkarboksimetylibeetaglukaani, polykarbofiili
CE-merkitty lääkinnällinen laite,
Valmistaja: Uriach Italy
S.r.l., Jakelija: Stragen Finland Oy
Kirjallisuutta:
Kervinen Kaisa ym. Emättimen mikrobiomi terveyden ylläpitäjänä. Duodecim 2017;133: 1887-94.
Kotaniemi-Talonen Laura ym. HPV ja kohdunkaulasyövän ehkäisy – missä meillä nyt mennään? Duodecim 2019;135: 1889-97.
Lavitola Giada ym. Effects on Vaginal Microbiota Restoration and Cervical Epithelialization in Positive HPV Patients Undergoing Vaginal Treatment with Carboxy-Methyl-Beta-Glucan. BioMed Research International 2020. Article ID 5476389, https://doi.org/10.1155/2020/5476389.
Pingarrón Santofímia, et al. The FIX study: Assessment of the efficacy of local carboxymethyl β-glucan and polycarbophil treatment in patients with normal/ASCUS/LSIL (CIN1) cytology with a PCR diagnosis of Human Papillomavirus (HPV). Poster at the XXXV AEPCC Conference in 2023.
Stentella Patrizia ym. Efficacy of carboxymethyl beta-glucan in cervical intraepithelial neoplasia: a retrospective, case-control study. Minerva Ginecologica. 2017; 69(5): 425-30.
Syrjänen Stina ja Rautava Jaana. HPV ja syöpä. Duodecim. 2015; 131: 1765-74.