Endometrioosin hoito

15/12/2021EndometrioosiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Endometrioosi on krooninen eli pitkäaikainen sairaus, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa.

Koska naishormoni estrogeeni edistää endometrioosin etenemistä, ensisijainen hoito on hormonivalmiste, jolla vähennetään munasarjojen estrogeenieritystä. Hormonivalmisteen avulla kohdun limakalvo saadaan pidettyä mahdollisimman ohuena ja kuukautisvuoto vähenee.

 

Endometrioosin hoitoon käytettäviä hormonivalmisteita

  • Yhdistelmäehkäisyvalmisteet (eli e-pillerit, rengas tai laastari) sisältävät estrogeenia ja keltarauhashormonia. Vaihtoehtoja on useita, eikä tehoeroja ole havaittu. Valmisteita suositellaan käytettäväksi useampi kuukausi yhtäjaksoisesti ennen taukoa. E-pillereiden sisältämä estrogeenimäärä on pieni, eikä se pahenna endometrioosia, vaan auttaa sen hoidossa tasoittamalla vuotoa ja ehkäisemällä tiputteluvuotoa. Valmisteita voidaan käyttää, vaikka ehkäisylle ei olisi tarvetta. Ne soveltuvat siis jo teini-ikäiselle.

 

  • Progestiinit eli pelkkää keltarauhashormonia sisältävät ”minipillerit”, kapseli ja hormonikierukka (levonorgestreeli), joita käytetään tauoitta. Käytetyimmät progestiinivalmisteet (desogestreeli, dydrogesteroni, lynestrenoli, medroksiprogesteroniasetaatti, noretisteroni) toimivat myös ehkäisyvalmisteina. Ryhmän uusimmalla valmisteella, dienogestillä, ei ole virallista käyttöaihetta raskauden ehkäisyyn.

 

  • GnRH-agonisti, jos e-pillerit tai progestiini ei riitä. Lääke lamaa munasarjojen esrogeenituotannon ja yksinään käytettynä saisi aikaan vaihdevuodet.

 

  • Aromataasin estäjä, joka vähentää estrogeenisynteesiä. Kuten GnRH-agonistia, lääkettä käytetään yleensä toisen hormonilääkkeen lisänä.

 

Koska endometrioosi voi aiheuttaa koviakin kipuja ja heikentää tätä kautta elämänlaatua sekä aiheuttaa esimerkiksi sairauspoissaoloja, hormonivalmisteen lisäksi endometrioosipotilas tarvitsee kivunhoitosuunnitelman.

Endometrioosin kivunhoitokeinoja

  • Tulehduskipulääke (esim. ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni, diklofenaakki), joka estää prostaglandiinituotantoa eli tulehduksen ja kivun välittäjäaineen syntymistä. Tulehduskipulääkkeeseen voidaan yhdistää parasetamoli.

 

  • Kipukynnystä nostavat lääkkeet
    • Pieni annos masennuslääkettä (esim. ami- ja nortriptyliini) vaikuttaa kipua jarruttavien välittäjäaineiden määrään hermoradoissa.
    • Epilepsialääkkeet (gabapentinoidit) ehkäisevät kipuviestin syntymistä

 

  • Lääkkeettömät keinot. Kirjassa ”Joka kymmenes nainen” kehoitetaan kirjoittamaan ylös itselle toimivia kivunhallintamenetelmiä. Tähän työkalupakkiin voi turvautua silloin kun olo on kurja. Lista voi koostua esim. seuraavista:
    • Musiikin kuuntelu ja ulkoilu (laskee hengitystiheyttä ja verenpainetta)
    • Ystävien tapaaminen, tuen hakeminen potilasjärjestö Korento ry:n Vertaistukiryhmästä (pelko ja epätietoisuus lisäävät kipua)
    • Mielikuvaharjoitukset (silmät kiinni ja ajatukset rauhoittavaan maisemaan), oman asenteen muovaaminen positiivisemmaksi ja mieluisten asioiden tekeminen (aivot saadan tuottamaan kipua lievittäviä aineita).
    • Lepo (väsyneenä kipu haittaa ja ärsyttää enemmän)
    • TENS-laite eli sähköimpulssihoito
    • Vyöhyke- tai fysioterapia, sekä lantionpohjan jumppa (opetetaan ylijännittyneen lantion aluetta rentoutumaan) – ks. myös Naisten Alakerta Lantionpohjajumpat
    • Terveellinen ruokavalio (suoliston tulehdustilan vähentäminen ja mikrobiomin hyvinvointi) – ks. myös Endometrioosin tukihoidot – Korento ry

 

Leikkaushoito

Jos lääkehoito ei auta riittäästi, endomerioosipesäkkeet joudutaan poistamaan leikkauksessa. Leikkaus helpottaa kipua ja parantaa elämänlaatua. Etenkin jos kysessä on peräsuolen tai virtsarakon seinämässä esiintyvä syvä endometrioosi, joka aiheuttaa ulostamis- tai virtsaamiskipuja.

  • Laparoskopia tarkoittaa tähystyksessä tehtävää leikkausta ja se on yleisin vaihtoehto.
  • Laparotomia tarkoittaa avoleikkausta eli on laajempi toimenpide kuin tähystys.

On myös lohduttava tieto, että joskus endometrioosipesäkkeet arpeutuvat ja endometrioosi rauhoittuu itsestään. Endometrioosi on aktiivisen tutkimuksen kohteena ja uusia hoitoja kehitetään jatkuvasti.

 

Kirjallisuutta

Härkki P, Heikkinen A-M, Setälä M: Endometrioosin nykyhoito. Duodecim 2011;127:1837–47.
Lääkeryhmät pitkäaikaisen kivun hoidossa. Terveyskylän nettisivut Lääkeryhmät pitkäaikaisen kivun hoidossa | Kivunhallintatalo.fi | Terveyskylä (terveyskyla.fi) Luettu 15.11.2021
Raskauden ehkäisy. Käypä hoito -suositus 05.11.2021. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistyksen asettama työryhmä.
TNS- Sähköinen kivunhoitomenetelmä. Ksshp kipupoliklinikan potilasohje https://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Potilasohjeet/TNSsahkoinen_kivunhoitomenetelma(55031 luettu 15.11.2021
Uimari O, Terho A, Koivurova S, Niinimäki M: Endometrioosin lääkkeellinen hoito. Suomen Lääkärilehti 2020;75(14-15): 896-902

Lue lisää

Apteekin itsehoitovalmiste tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää