Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Intiimihygienia ja alapään pesu

17/6/2020Nainen – Elä ja nautiTeksti: Veera Paukku

Alapään hygieniasta huolehtimiseen liittyy monia uskomuksia, kysymyksiä ja mietityttäviä asioita. Gynekologina, seksuaaliterapeuttina ja kliinisenä seksologina työskentelevä Jonna Salonen antaa vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

 

Miten alapään pesu kannattaa tehdä?

Emätin puhdistaa itse itsensä, eikä emättimen sisäpuolen suihkuttelu ole tarpeen. Lähtökohtaisesti vesipesu on intiimihygieniaan riittävä ja suositeltava. Jos alapäätä haluaa pestä pesuaineella, kannattaa valita erikseen intiimialueille tarkoitettu pesuaine. Liiallinen pesu voi olla haitallista bakteeritasapainon järkkymisen kannalta – yhdestä kahteen vesipesua päivässä on riittävä pesutiheys.

 

Voivatko kireät vaatteet aiheuttaa intiimialueen ongelmia?

Kireät vaatteet, kuten farkut tai stringit, voivat aiheuttaa ongelmia intiimialueilla. Jos kokee limakalvo-ongelmia tai kipuja, kannattaa kokeilla löysempien vaatteiden käyttämistä. Keinokuidut voivat ärsyttää ihoa tai hiostaa aiheuttaen oireita limakalvoilla.

 

Onko kuukuppi turvallinen?

Jos limakalvot ovat kovin kuivat tai helposti ärtyvät, voivat tamponi tai kuukuppi lisätä ongelmia. Itselle sopivin kuukautissuoja löytyy kokeilemalla. Kuukupista ei ole haittaa, mutta sitäkin kannattaa käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja suorittaa tyhjennys ja puhdistus ohjeiden mukaan.

 

Miten tukea alapään bakteeritasapainoa?

Emättimessä on luonnollisesti oma bakteerikantansa, jossa niin hyvät kuin huonotkin bakteerit ovat tasapainossa. Normaalitilanteessa emätin puhdistaa itse itseään. Jos hiivatulehdukset tai bakteerivaginoosi vaivaavat usein, on bakteeritasapaino jostain syystä järkkynyt. Tulehduksia voi ennaltaehkäistä paikallisesti käytettävillä valmisteilla, kuten Gynevia-emätingeelillä.

Jäikö jokin vielä mietityttämään? Lataa intiimiopas!

Lue lisää

HPV-virus säikäyttää

Lue lisää

Gynekologisille syöpäpotilaille oma yhdistys – Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry

Lue lisää

Vaihdevuosien alakerran vaivoihin löytyy apua

Lue lisää

Emättimen mikrobiomi – mitä se tarkoittaa?

Lue lisää