Onko sinulla kovat kuukautiskivut? Joudutko olemaan poissa koulusta tai töistä kivun vuoksi? Eivätkö tulehduskipulääkkeet auta enää riittävästi? Kyseessä voi olla sairaus nimeltä endometrioosi, johon on saatavissa helpotusta.
Endometrioosi on suomeksi kohdun limakalvon sirottumatauti. Tämä tarkoittaa, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta on sirottunut eli levinnyt pieninä palasina kohdun ulkopuolelle. Nämä kudoksen palaset eli pesäkkeet tarttuvat esimerkiksi vatsakalvon tai munasarjojen pinnalle ja saavat aikaan tulehdusreaktion, josta aiheutuu kipua. Valitettavan usein endometrioosi todetaan vasta monien vuosien päästä oireiden pahenemisesta. Siksi myöskään teini-ikäisten kuukautiskipuja ei pidä vähätellä.
Endometrioosin oireet
Tyypillisin endometrioosin aiheuttama oire on alavatsakipu, joka alkaa ennen kuukautisvuotoa. Aluksi kipuun auttaa tulehduskipulääke, mutta jos pesäkkeet ärsyttävät aluetta, jossa on hermoja, tavallisten kipulääkkeiden teho heikkenee. Pesäkkeisiin voi myös muodostua kipuhermosäikeitä. Sairauden edetessä kipuja voi olla jatkuvasti. Kipu voi tuntua jatkuvana tai kramppeina eri puolilla lantion aluetta, riippuen pesäkkeiden sijainnista.
Endometrioosiin liittyy usein myös suolisto-oireita, jotka voivat aiheuttaa muun muassa turvotusta ja painonnousua sekä kramppeja ja kipua ulostaessa.
Oireista voit lukea lisää potilasjärjestö Korento ry:n sivuilta Endometrioosin oireet – Korento ry.
Mistä endometrioosi johtuu?
Syytä endometrioosin puhkeamiselle ei tunneta, mutta siihen liittyy periytyvyyttä. Naishormoni estrogeeni vaikuttaa endometrioosipesäkkeiden kasvuun, mutta pesäkkeet voivat myös itse muodostaa estrogeenia. Hoitamattoman endometrioosin on todettu heikentävän elämänlaatua ja työkykyä, sekä aiheuttavan lapsettomuutta. Endometrioosi on pitkäaikainen sairaus, jolla on valitettavasti taipumus edetä. Lääkärin tai gynekologin hoitoon hakeutumista ei siis kannata viivytellä.
Miten endomertioosi todetaan?
Jos epäilet, että sinulla saattaa olla endometrioosi, kannattaa kirjata oireet ylös esim. Korento ry:n kehittämän maksuttoman mobiilisovelluksen, Moona Oirepäiväkirjan avulla, ja hakeutua lääkäriin tai gynekologille. Kirjassa ”Joka kymmenes nainen” vinkataan, että ota joku läheinen mukaan lääkäriin – kipeänä on vaikea pitää puoliaan.
Kipuoireiden kartoitus on tärkeää endometrioosin toteamisessa: kauanko kipu kestää, milloin se tyypillisesti alkaa, auttavatko tulehduskipulääkkeet, vaikuttaako kipu toimintakykyyn ja missä kipuja esiintyy. Esimerkiksi harvinainen palleaendometrioosi voi aiheuttaa hartiapiston eli pistosmaisen kivun, joka säteilee palleahermon välityksellä hartiaan saakka. Lisäksi on tärkeää tietää onko suolisto-oireita, ulostamiskipua, yhdyntäkipuja, väsymystä jne.
Asiantuntevan lääkärin määräämän hoidon avulla endometrioosin pahenemista voidaan estää ja tauti saada kuriin. Ja mikä tärkeintä, elämänlaatua voidaan parantaa.
Kirjallisuutta
Härkki P, Heikkinen A-M, Setälä M: Endometrioosin nykyhoito. Duodecim 2011;127:1837–47.
Ignatius Anne: Joka kymmenes nainen – Elämä endometrioosin kanssa. Kustannusosakeyhtiö Teos 2018.
Potilasjärjestö Korento ry: Mitä endometrioosi on? Nettisivut https://korento.fi/tietoa/endometrioosi/ luettu 11.11.2021.
Rossi H- R, Uimari O, Arffman R, et al. The association of endometriosis with work ability and
work life participation in late forties and lifelong disability retirement up till age 52: A Northern Finland Birth Cohort 1966 study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2021;00:1– 8. https://doi.org/10.1111/aogs.14210
Suvitie P: Milloin epäilen endometrioosia? Suomen Lääkärilehti 2020;75(14-15):884-891.
Tiitinen A: Endometrioosi. Lääkärikirja Duodecim 22.10.2021