Naisten kokemuksia vaihdevuosista

16/10/2023AjankohtaistaEsivaihdevuodetVaihdevuodetTeksti: Petra Vatanen

Vaihdevuodet ovat merkittävä elämänvaihe, joka koskettaa jokaista naista jossain vaiheessa elämää. Vaihdevuosien aikana naisen keho käy läpi monia muutoksia, ja ne voivat aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Kysyimme naisilta, miten he ovat kokeneet vaihdevuodet, jotta voimme lisätä tietoisuutta ja helpottaa naisten elämää.

 

Huomasin ensimmäiset vaihdevuosioireeni noin 45-vuotiaana 10 vuotta sitten. Muistan voimakkaat kuumat aallot, ihon nihkeyden sekä punoituksen mutta hetken päästä jo paleli. Tätä tapahtui pahimpana aikana jopa kymmenen kertaa päivässä, yöllä 1-2 tunnin välein. Myös uni oli huonoa. Myöhemmin olen myös ymmärtänyt nivelkipujen kuuluvan asiaan. Muita oireitani olivat muun muassa väsymys, limakalvojen kuivuus, haluttomuus ja ärtyneisyys.

Limakalvo-oireista olen kärsinyt vasta pari vuotta. Iho on kuivaa ja välillä tulee haavojakin – atoopikkona iho on muutenkin kuiva ja herkkä. Näitä oireita olen hoitanut erilaisilla rasvoilla. Vaihdevuosista olen pystynyt keskustelemaan hyvien ystävieni kanssa sekä työpaikalla naisten kesken. Etsin tietoa vaihdevuosista Internetistä. En ole vielä kokeillut Gyneviaa mutta olisi kiinnostava kokeilla.”

 

Olen kätilö koulutukseltani ja lähes koko ikäni kärsinyt vuotohäiriöistä, joten osasin odottaa vaihdevuosia varhaisessa vaiheessa. Ensimmäisiä oireita olivat yöhikoilut ja aamukahvin jälkeinen ”löyhyttely”, kuten perheessämme hymyillen todettiin. Heräilin aamuyöllä ja tunsin jäykkyyttä nivelissä. Olo alkoi olemaan kaukana vetreästä ja urheilullisesta.

Limakalvo-oireet ovat selvästi pahentuneet lähiaikoina. Gynekologin ohjeiden mukaan käytän kosteuttavia tuotteita ja teen vesipesuja.

Ammattini puolesta tiedän vaihdevuosista aika paljon, mutta hakeuduin silti gynekologille. Osaltaan oireeni olisivat voineet myös olla ylikuormituksen aiheuttamia.

Minä ainakin puhun avoimesti ystäväpiirissäni vaihdevuosista. Tämähän on ja pitäisi olla täysin luonnollinen asia, joka koskettaa meitä kaikkia naisia jossakin elämänvaiheessa. Kunhan puhutaan, saadaan lisättyä tietoisuutta. Eikä oireista tarvitse kärsiä!

Olen kokeillut Gyneviaa lievään bakteerivaginoosiin ja limakalvojen kuivuuteen. Se on ihanan helppo käyttää ja auttoi molempiin vaivoihin.”

Lue lisää

Apteekin itsehoitovalmiste tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää