Koronaepidemia on ajanut monet meistä viettämään kotona enemmän aikaa kuin koskaan aikaisemmin. Samalla parisuhde joutuu uudenlaiseen tilanteeseen. Kysyimme gynekologina, seksuaaliterapeuttina ja kliinisenä seksologina työskentelevältä Jonna Saloselta parhaat vinkit ja neuvot poikkeusajan hyödyntämiseen parisuhteessa, ja ongelmien ilmaantuessa – niiden selvittämiseen.
Kun työt siirtyivät kotiin ja harrastukset peruuntuivat, aikaa kotona vietettäväksi onkin yhtäkkiä paljon. Silti voi tuntua, ettei itselle tai parisuhteelle ole kuitenkaan tilaa tarpeeksi. Arki on saanut täysin uuden rytmin, johon totuttelu vie aikaa. Pakkaa sekoittavat entisestäänkin mahdollisesti mukana etäilevät lapset.
Miten uusi arki saadaan järjestykseen?
Salosen mukaan aikatauluista sopiminen kannattaa: ”On hyvä laatia aikataulu, jossa on aikansa etätöille, kotitöille, omalle ajalle ja parisuhteelle. Luova saa olla; voisiko kahvitauon ja lounastauon ajoittaa yhteen?”
Nyt on myös hyvä mahdollisuus käyttää lisääntynyt vapaa-aika myös kumppanin kanssa yhteiseen tekemiseen. “Sopikaa vaikka päivän parisuhdehetki, esimerkiksi yhteinen kävelylenkki, viikon ruokalistan suunnittelu, eteisen vaatekaapin siivoaminen, yhdessä vietetty kahvihetki tai vaikka kello viiden tee. Ja kysykää toisiltanne, mitä toinen toivoo. Miettikää, miten voisitte yhdistää toiveenne”, Salonen vinkkaa.
Stressaava tilanne ja lisääntynyt yhdessä vietettävä aika voi kuitenkin kärjistää tilannetta kotona.
”Lisääntynyt kotona oleskelu voi tuoda kumppanista esiin uusia, niin hyviä kuin hieman särmikkäämpiäkin puolia. Toinen ehtii ehkä osallistua enemmän kotitöihin, toisaalta toisella voi olla vaikeuksia tehdä rajaa etätöille ja vapaa-ajalle. Yhteisistä pelisäännöistä arjen muuttuessa onkin hyvä neuvotella”, Salonen neuvoo.
Käännä karanteeniolot parisuhteen voitoksi
Kun yhteiset aikataulut on saatu sovittua ja aikaa kumppanille löytyy, kannattaa karanteeniolot kääntää parisuhteen voitoksi.
”Pienet arjen kohtaamiset ovat tärkeitä parisuhteen kehittämisessä. Luokaa yhdessä myönteinen ilmapiiri – tuokaa esiin positiivisia ja negatiivisia asioita suhteessa viiden suhde yhteen – siis viisi positiivista jokaista yhtä negatiivista kohden. Stressin ja kriisin keskellä ei kaivata kritiikkiä, vaan kiitosta. Kiittää voi pienestäkin asiasta, kuten kahvin keittämisestä”, Salonen muistuttaa.
Netistä löytyy myös erilaisia parisuhdeaiheisia sivustoja, joista on materiaalia parisuhteen kehittämiseen. Ei myöskään kannata antaa edetä asioiden solmutilanteeseen ennen avun hakemista, vaan parisuhdetta voi myös tietoisesti kehittää!
Hyviä sivustoja parisuhteen kehittämiseen:
-Mielenterveystalon Parisuhteen hoitamisen tarkistuslista
-Parisuhdekeskus Katajan Maksuttomat parisuhdeoppaat
-Väestöliiton parisuhteen itseapukurssit, Parisuhteen syventäminen
”Tärkeää olisi ‘me -hengen’ löytäminen ja tunne siitä, että ei ole yksin – yhdessä selvitään. Parisuhteen ‘me -henkeä’ voi vahvistaa myös kosketuksilla, intiimeillä hetkillä, yhdessä jaetuilla muistoilla, ja vaikka tulevaisuuden suunnittelulla.”
Läheisyyttä on turha kotiloissa koronan takia pelätä. Pisaratartuntana leviävä virus tarttuu läheisissä oloissa todennäköisesti muutenkin, jos on tarttuakseen, eikä intiimejä hetkiä kannata lähtökohtaisesti vältellä tartunnan pelossa. Toki omaa oloa on syytä seurata, ja jos olonsa tuntee kipeäksi, kannattaa kontakteja välttää.
Keskustellen ja kuunnellen
Riippumatta parisuhteen tilanteesta, Salonen painottaa keskustelemisen ja kuuntelemisen voimaa – elettiin korona-aikaa tai ei.
”Nyt erityisesti on aikaa keskustelulle ja yhdessä tekemiselle. Jotta aika ei hupene älylaitteiden uumeniin, kannattaa sopia erikseen yhdessä vietettävästä ajasta, jolloin puhelimet ja muut laitteet jätetään pois.”
Vaikka koronatilanne puhututtaakin varmasti, keskustelua voi käydä myös muista aiheista kuin koronaan liittyen. Salosen mukaan on hyvä pyhittää korona-aiheista vapaata aikaa jokaiseen päivään. Mistä sitten repiä jutun juurta?
”Tärkeää on keskustelussa kuulla toista. Kysy esimerkiksi: Mitä sinulle kuuluu? Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Mikä tässä on pelottavaa, ahdistavaa tai haastavaa? On tärkeää validoida toisen tunteita; on hyväksyttävää tuntea pelkoa tai vaikka ärtymystä. Toisen tunteita ei tule vähätellä, eikä niitä kohti saa hyökätä. Täytyy hyväksyä se, että tilanne voi aiheuttaa eri ihmisissä erilaisia tunteita, ja ne kaikki ovat yhtä oikeita”, Salonen sanoo.
”Tilanteen aiheuttama epätietoisuus voi myös aiheuttaa ärtymystä, joka saattaa purkautua myös kumppaniin. Tärkeää onkin sanoittaa omia tunteitaan. Myös parisuhteen toisen osapuolen on hyvä miettiä, mitä tunteita purkauksessa voi olla mukana.”
Apua on saatavilla poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta
Jos omat voimavarat tuntuvat olevan lopussa, kun kumppanin kanssa on jatkuvasti törmäyskurssilla tai kun omat keinot eivät riitä umpisolmujen avaamiseen, on aika hakea apua.
”On kuitenkin hyvä muistaa, että koronaan liittyvä poikkeustilanne on väliaikaista. Toisaalta poikkeustilankin aikana elämä jatkuu ja arki menee eteenpäin, ja tarvittaessa apua on saatavilla”, Salonen muistuttaa.
”Monet terapeutit käyttävät etävastaanottoja, ja ilmaisia chat-palveluja tarjoavat esimerkiksi Väestöliitto ja Parisuhdekeskus Kataja.”
Asiantuntijan kolmen kohdan parisuhteen selviytymislista poikkeustilanteeseen
- Tämä on uusi, mutta ohimenevä tilanne, ja vaatii kaikilta sopeutumista ja joustoa.
- Poikkeustilanne voi olla myös mahdollisuus eikä pelkkä haaste. Kehitelkää yhdessä uusia parisuhdetta vahvistavia asioita.
- Hyvän pohjan koronatilanteesta selviämiseen luovat puhuminen, toisen kuunteleminen, yhteiset arkirutiinit sekä oma aika ja parisuhdeaika tasapainossa.