Seksi ja seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

28/5/2019Nainen – Elä ja nautiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Raskauden loppuminen ja uusi vauva tuovat mukanaan suuria muutoksia. Ymmärrettävästi erilainen arki, uudet tunteet, hormonitasojen vaihtelu ja muuttunut keho voivat vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen ja pariskunnan seksielämään. Lue blogistamme seksuaaliterapeutin neuvot tähän synnytyksen jälkeiseen aikaan parisuhteessa.

Miten pariskunnan kannattaa suhtautua seksiin ja seksuaalisuuteen synnytyksen jälkeen? Juttelimme asiasta gynekologina ja seksuaalineuvojana toimivan Jonna Salosen kanssa. Hänen kommenttiensa pohjalta muotoilimme seuraavat neuvot.

Aikaa palautumiselle

Antakaa toisillenne aikaa toipua ja tottua uuteen elämään. Se, milloin nainen on taas valmis harrastamaan seksiä, on täysin yksilöllistä. Tulehdusriskin vuoksi seksiä ei suositella niin kauan kuin naisella on jälkivuotoa, mikä kestää yleensä noin 2-6 viikkoa synnytyksen jälkeen[I] . Myöskin välilihan repeämä tai leikkaushaavat voivat tuottaa kipua ja estää yhdynnäni [I].

Seksi saattaa myös tuntua erilaiselta: synnytyksen jälkeen kestää noin 8-12 viikkoa, ennen kuin klitoriksen ja emättimen seksuaalireaktiot, kuten niiden kostuminen ja laajentuminen, normalisoituvat ja orgasmin intensiivisyys palautuu [II].

Älkää siis kiirehtikö turhaan, vaan hengähtäkää kaikessa rauhassa. Tärkeintä on toipua niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Ei paineita

Vauvan tuleminen taloon on valtava muutos, joka vaikuttaa niin vanhempien vapaa-aikaan kuin unen saantiinkin. Samalla kun pienokaisesta huolehtiminen vie voimia, väsymys ja stressi voivat aiheuttaa paineita parisuhteelle.

Ei siis ihme, jos seksi ei ole päällimmäisenä mielessä. Tästä ei kannata ottaa liikaa paineita. Parisuhteessa tulee kausia, jolloin seksiä on vähemmän tai ei ollenkaan, eikä tästä kannata turhaan huolestua. Tärkeintä on puhua asiasta kumppanin kanssa ja käsitellä, mitä tunteita suhteen molemmat osapuolet kokevat vauva-arjen keskellä.

Seksi voi olla muutakin kuin yhdyntää

Synnyttäminen ja sen jälkeiset hormonaaliset muutokset ovat suurten muutosten aikaa naisen keholle. Synnytyksestä palautuva keho voi aristaa ja mahdolliset repeämät ja arvet olla kipeitä. Imettämisen aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat kuivattaa emättimen limakalvoja ja haurastuttaa niitä [I]. Yhdyntä voikin olla aluksi kivuliasta. Lisäksi limakalvojen kuivuus lisää myös bakteerivagioosin riskiä.

Yhdynnässä kannattaa käyttää liukuvoidetta ja limakalvoille voi käyttää perusvoiteita ja öljyjä suojaamaan herkkää limakalvoa. Joskus lisäksi tarvitaan paikallista estrogeenivalmistetta. Jos yhdyntä sattuu, kannattaa omaa näkökulmaa myös hieman uudistaa: seksi voi olla paljon muutakin kuin vain yhdyntää. Läheisyys, hellyys ja intiimit hetket voivat olla aivan yhtä antoisia ja tärkeitä parisuhteelle.

Uusi minä

Raskaus ja synnytys vaikuttavat merkittävästi kehoon, ja joskus oma kehonkuva voi muuttua huomattavasti. Minä-käsityksen muutosvaihe voi tuoda epävarmuuden tunteita tai jopa pelkoa siitä, että kumppani ei enää näe itseä viehättävänä. Helpotusta tähän voi saada tutkiskelemalla itseään: uutta identiteettiä, omia arvoja ja omaa kehoa. Myös kumppanilta saadut huomion- ja hellyydenosoitukset sekä kannustus tarjoavat varmuutta [I].

Vaikka olet tuore äiti ja kehosi on muuttunut, saat silti myös nauttia omasta seksuaalisuudestasi ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Saat kokea nautintoa ja osoittaa huomiota kumppanillesi. Olet silti sinä, pohjimmiltaan sama ihminen kuin ennen synnyttämistäkin. Nyt vain olet jotain vielä enemmän.

 

[I] Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti, 9.8.2016. Raskaus ja seksi. Duodecim Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01015  (7.5.2019)

[II] Tarja Mietola-Koivisto, Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 13.3.2018, HUS. https://www.hus.fi/ammattilaiselle/koulutus/koulutusmateriaalit (8.5.2019)

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää