Seksin aloittaminen

26/5/2019Nainen – Elä ja nautiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Ensimmäinen kerta jännittää aina, varsinkin kun kyse on seksistä. Kunhan muistaa huolehtia omasta ja kumppanin terveydestä, myös nuorella on oikeus nauttia seksistä ja uusista kokemuksista.

Milloin on hyvä aika aloittaa seksin harrastaminen? Siihen ei taida olla olemassa mitään oikeaa vastausta, vaan vastaus riippuu ihmisestä. Toiset aloittavat aiemmin ja toiset paljon myöhemmin.

Tärkeintä seksin aloittamisessa on oman itsensä tunteminen. Kun hyväksyy itsensä, tuntee oman kehonsa ja seksuaalisuutensa, on helpompaa olla toisen ihmisen kanssa. Seksistä avoimesti puhuminen voi tuntua alkuun kiusalliselta ja vaikealta, mutta se on olennaista – ja takaa myös paremman kokemuksen molemmille.

Järki mukaan seikkailuun

Kun olet valmis aloittamaan seksin harrastamisen, mieti hetken, mikä on sinulle sopiva raskauden ehkäisymenetelmä. Ehkäisyyn on nykyään olemassa useita vaihtoehtoja. Kondomit ovat varmasti näistä tunnetuimpia ja niitä on yleisesti saatavilla kaikissa ruoka- ja lähikaupoissa. Et tarvitse reseptiä lääkäriltä eikä ostamisella ole ikärajaa. Kondomit suojaavat myös sukupuolitaudeilta.

Jos et vielä tiedä, kuinka kondomia käytetään, opettele sen käyttö nyt. Oikein käytettynä kondomin ehkäisyteho on 97-98 %.

Tämän lisäksi on olemassa lukuisia hormonaalisia ehkäisymenetelmiä, kuten ehkäisypillerit, -laastarit, -kapselit, -renkaat ja -kierukat sekä kuparikierukka. Nämä ehkäisevät raskauden eri hormoneiden avulla, jotka estävät munasolun kehittymisen tai hedelmöitymisen. Mikäli harrastat seksiä jo melko säännöllisesti ja hormonaalinen ehkäisy kiinnostaa, varaa aika kuntasi ehkäisyneuvontaan tai gynekologin vastaanotolle, niin pääset keskustelemaan asiasta lääkärin kanssa. Sinun ei itse tarvitse tietää, mikä ehkäisy voisi sopia sinulle, vaan voitte keskustella asiasta yhdessä hoitajan tai lääkärin kanssa.

Terveys edellä

Kondomi on seksiseikkailujen paras apuväline myös toisesta syystä: se suojaa molempia osapuolia sukupuolitaudeilta. Ilman kondomia taudit tarttuvat seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Kondomia kannattaa käyttää jo esileikin aikana ja koko seksin ajan, sillä sukupuolitaudit tarttuvat niin emätin-, anaali- kuin suuseksissäkin. [I]

Seksin harrastaminen saattaa tuoda mukanaan myös muita terveysongelmia etenkin naisille. Esimerkiksi bakteerivaginoosin, joka on emättimen tulehdus, riski voi kasvaa useiden seksuaalikontaktien myötä. [II] Edellisestä blogistamme voit lukea, miten esimerkiksi bakteerivaginoosin, hiivatulehduksen ja sukupuolitautien oireet eroavat toisistaan.

Uusia elämyksiä

”Monesti, kun puhutaan nuorille seksistä, muistutellaan heitä vain sen riskeistä. Myös heillä on kuitenkin oikeus nauttia omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Riskien lisäksi kannattaakin muistaa, että uusien asioiden kokeminen voi olla ihanaa ja jännittävää”, toteaa gynekologi ja seksuaaliterapeutti Jonna Salonen.

Uusista kokemuksista saa Salosen mukaan eniten nautintoa irti, kun tuntee itsensä ja oman kehonsa. Hänen mukaansa nuoret voivat nykyäänkin internetin informaatiotulvasta huolimatta kokoa paineita siitä, miltä ihmisten tulisi näyttää tai miten seksuaalisuutta tulisi toteuttaa.

”Tätä ei kuitenkaan kannata murehtia. Me kaikki olemme erilaisia ja saamme myös  näyttää erilaisilta ja toisaalta myös jokaisella on oikeus nauttia omanlaisesta seksuaalisuudestaan, omalla tavallaan”, kertoo Jonna.

 

[I] https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00497

[II] https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00949

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää