Seksuaalisuus voimavarana

10/6/2019Nainen – Elä ja nautiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Seksuaalisuus on osa meitä jokaista. Parhaimmillaan se on voima, joka tuo elämäämme energiaa, nautintoa ja riemua. Helpoiten tämän voi saavuttaa, kun tuntee ja hyväksyy oman seksuaalisuutensa.

Seksuaalisuus on käsite, jonka jokainen tietää, mutta harva osaa määritellä. Ihmisen seksuaalisuus pitää sisällään seksuaalisen kehityksen, biologisen sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, sosiaalisen sukupuoli-identiteetin ja sen mukaisen roolin, sekä suvun jatkamisen [I]. Seksuaalisuus on siis hyvin monimutkainen asia, joka liittyy niin tunteisiin, käyttäytymiseen, minä-kuvaan kuin sosiaalisiin suhteisiinkin.

Meitä ympäröivä kulttuuri, asenteet ja muut ihmiset muokkaavat sitä, mitä ajattelemme seksuaalisuudesta ja miten ilmaisemme sitä omassa elämässämme [II].

Toiset ovat avoimia ja vapautuneita seksuaalisuutensa suhteen, kun taas toisille se on hyvinkin henkilökohtainen asia.

”Seksuaalisuuden suhteen ei ole mitään ”normaalia”, mihin jokaisen pitäisi pyrkiä. Ei ole oikeaa tai väärää seksuaalisuutta, tärkeää on positiivinen suhtautuminen omaan seksuaalisuuteensa ja sen toteuttaminen jokaista itseään tyydyttävällä tavalla”, kertoo gynekologi ja seksuaaliterapeutti Jonna Salonen.

Kokeilun kautta

Salonen kehottaa jokaista tutustumaan omaan seksuaalisuuteensa. Tämä voi tarkoittaa omien mieltymysten ja toiveiden kartoittamista sekä tutustumista omaan kehoon.

”Opettele tuntemaan itsesi, tunteesi ja halusi. Saa katsoa, kosketella, pohtia ja ideoida. Oman seksuaalisuuden tunteminen auttaa myös kumppanin opastamisessa ja ohjaamisessa matkalla yhteiseen nautintoon.”

Myös seksuaalisuuden toteuttaminen on jokaisen henkilökohtainen valinta. Sitä voidaan toteuttaa itsenäisesti tai muiden ihmisten kanssa erilaisissa ihmissuhteissa. Tämä ei rajoitu pelkästään seksiin, vaan pitää sisällään niin hellyydenosoitukset kuin henkisen yhteenkuuluvuudenkin. Tämän takia Salonen korostaakin, ettei seksin määrä ole mittari, jolla seksuaalisuutta kannattaa mitata.

”Moni suhteessa elävä ihminen kokee paineita siitä, miten paljon ja millaista seksin tulisi olla. Tähän ainut oikea vastaus on, että juuri niin paljon tai vähän ja juuri sellaista, kun suhteen osapuolet yhdessä sopivat”, toteaa Salonen.

Muutoksia matkan varrella

Seksuaalisuus ei ole pysyvä tila, vaan tarpeet ja halut muuttuvat elämän eri vaiheissa. Myös tästä muutoksesta voi saada itselleen energiaa.

”Sinä muutut läpi elämän ja niin muuttuu seksuaalisuutesikin. Voi olla jännittävää huomata itsestään uusia puolia. Muutoksiin kannattaa suhtautua positiivisesti esimerkiksi tiettyyn elämän vaiheeseen liittyvänä ohimenevänä asiana tai ehkä aivan uutena mahdollisuutena”, toteaa Salonen.

Välillä seksuaalisuus voi myös väistyä muun elämän tieltä taka-alalle. Esimerkiksi uuden perheenjäsenen lisäys voi aiheuttaa niin paljon myllerrystä, ettei seksuaalisuuden toteuttamiselle tunnu jäävän aikaa. Kannattaa muistaa, että myös tämä on normaalia. Yleensä tämän tietyn elämänvaiheen väistyttyä, myös seksuaalisuus herää uudestaan.

”Mikäli kuitenkin tuntuu siltä, että oma suhde seksuaalisuuteen on ongelmallinen tai se aiheuttaa ristiriitoja parisuhteessa, aina voi pyytää myös ammattiapua esimerkiksi seksuaalineuvojalta tai -terapeutilta”, kertoo Salonen.

 

[I] https://vanha.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/seksuaalisuuden_omahoito/Pages/tietoa_seksuaalisuudesta.aspx

[II] https://www.terveyskyla.fi/naistalo/seksuaaliterveys/seksuaalisuus-el%C3%A4m%C3%A4nkaaressa/seksuaalisuus

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää