Uusi kansalaisaloite vaatii vaihdevuosiosaamista perusterveydenhuoltoon

12/2/2024AjankohtaistaEsivaihdevuodetVaihdevuodetTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Tiedote 5.2.2024

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on Suomessa epätasa-arvoista, sillä kaikilla ei ole varaa tarvittaviin erikoislääkärikäynteihin. Uuden kansalaisaloitteen vireillepanijat haluavat perusterveydenhuoltoon vaihdevuosien osaamiskeskuksia, jotta hoitoa voitaisiin saada tasavertaisesti.

Perusterveydenhuollon työtehtäviä ja asiantuntemusta organisoimalla voitaisiin parantaa satojen tuhansien vaihdevuosi-ikäisten suomalaisten elämänlaatua, kun hormonaalisiin oireisiin saisi hoitoa vaihdevuosiklinikoilla. Jos julkisen terveydenhuollon valmiudet tutkia ja hoitaa vaihdevuosioireita laitettaisiin tällä tavoin kuntoon, luvassa olisi myös säästöjä sosiaali- ja terveydenhuoltokustannuksiin. Myös työikäisten sairauspoissaoloja pystyttäisiin ennaltaehkäisemään.

    • Lukuisat erikoislääkäreiden kalliit tutkimukset voitaisiin välttää, jos tietyn ikäisten ihmisten oirekirjo tunnistettaisiin vaihdevuosien hormonimuutoksista johtuviksi, toteaa tamperelainen gynekologi Maija Kajan. Hän on yksi uuden kansalaisaloitteen vireillepanijoista.
    • Nykyisin useimmiten vain varakkaat saavat kunnollista vaihdevuosihoitoa, sillä heillä on mahdollisuus maksaa yksityislääkäreiden palveluista.Maija Kajanin ohella kansalaisaloitteen vireillepanijoihin kuuluu Turun yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo.
      Päivi Polo on väitellyt vuonna 1999 aiheesta Uni, menopaussi ja hormonikorvaushoito.
      Hän on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sekä unitutkimuksen erikoisasiantuntija.Kansalaisaloitteeseen on lähtenyt mukaan myös kaksi vaihdevuosi-ikäistä toimittajaa, jotka ovat omakohtaisesti kokeneet hutituloksia tuottaneita lääkäritutkimuksia.

      Tamperelaistoimittaja Salla Paajanen löysi omille oireilleen syyn vasta uutisartikkelista, joka kertoi estrogeenivajeen aiheuttavan mm. unettomuutta, sydämen rytmihäiriöitä sekä nivel-, lihas- ja jännekipuja.

– Työterveyden kautta olin rampannut useissa kalliissa erikoislääkäritutkimuksissa, mutta vasta käynti asiantuntevalla gynekologilla oli ratkaiseva. Sain hormonikorvaushoidon. Hoitotasapainoa ei kuitenkaan löytynyt yhdellä käynnillä, vaan rahaa kului ainakin yhden lomamatkan verran.

Helsinkiläinen toimittaja Kyösti Pärssinen on rohkeasti kertonut julkisuudessa miesten kokemasta andropaussista.

– Omia vaihdevuosioireitani ei tunnistettu. Niitä hoidettiin työterveydessä ensin masennuksena ja työuupumuksena, ja sain lääkkeeksi serotoniinin takaisinoton estäjiä.

Pärssinen päätyi oikeaan diagnoosiin vasta googleteltuaan asiaa itse riittävästi: syy pahaan oloon ja ahdistukseen olikin elimistön testosteronipitoisuuden pieneneminen. Hän sai avun testosteronipiikityksistä.

Vaihdevuosioireiden tunnistamisen ja hyvän hoidon edistäminen vain työterveyshuollossa ei ole riittävä ratkaisu, sillä kaikki vaihdevuosi-ikäiset eivät ole työterveyshuollon piirissä.

Lempäälässa asuva viestintäkouluttaja ja yrittäjä Pauliina Mäkelä on yksi heistä. Myös hänen on ollut hankala löytää alkaviin vaihdevuosioireisiinsa sopivaa hoitoa.

– Vaihdevuosiasioista tulee saada tietoa ajoissa, ettei joudu kärsimään vuosikausia epämääräisistä oireista ja kivuista, kuten minä.

Kuudes kansalaisaloitteen vireillepanija on tamperelainen käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Hän kirjoitti ja ohjasi Ylelle komediallisen draamasarjan Hormonit!, joka esitettiin televisiossa viime syksynä. Sarjan päähenkilöt painivat menopaussin ja andropaussin kourissa.

Johanna Vuoksenmaa tiivistää halunsa olla mukana kansalaisaloitteessa näin:

– Syy, miksi koen tämän kansalaisaloitteen tärkeäksi on yksinkertainen: jos on olemassa keinoja lisätä ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua, niiden keinojen pitäisi olla tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

Kansalaisaloitteen vireillepanijoiden tavoitteena on saada tarvittava määrä kannatusilmoituksia juhannukseen mennessä. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Ensimmäisen viikon jälkeen koossa on runsaat 2300 kannatusilmoitusta.

Lisätiedot:

Maija Kajan, gynekologi maija.kajan@fimnet.fi
Salla Paajanen, toimittaja salla.paajanen@gmail.com puh. 040 5480031

Kansalaisaloitteen nimi kansalaisaloite.fi -palvelussa: Kansalaisaloite vaihdevuosien osaamiskeskusten perustamisesta julkisen terveydenhuollon palveluna

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää