Vaihdevuodet vaikuttavat myös naisen seksuaalisuuteen

18/9/2020VaihdevuodetTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Vaihdevuodet ja seksuaalisuus

Naishormonin tuotannon hiipuminen saattaa aiheuttaa mielialaoireita. Toisaalta estrogeenituotannon loppumisen myötä myös emättimen limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Emättimen muutokset voivat aiheuttaa esimerkiksi kirvelyä ja yhdyntäkipuja, jotka puolestaan saattavat johtaa seksuaaliseen haluttomuuteen 

 

Mielialaoireet ovat yleisiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Alakuloisuus, mielialan vaihtelut, ärtyneisyys, hermostuneisuus, muistamattomuus, itsetunnon puute, aloitekyvyttömyys ja ahdistuneisuus voivat tulla tutuksiKaikki oireet eivät aina liity vaihdevuosiin eivätkä kaikki naiset kärsi psyykkisistä oireista. Jotkut kokevat jopa voivansa paremmin kuin ennen vaihdevuosia.  

Masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta esiintyy jopa puolella naisista. Oireet saattavat heikentää myös kognitiivista suorituskykyä. Toisaalta ahdistus- ja masennusoireista kärsivillä on myös tavallista enemmän kuumotuksia ja sydämen tykyttelyä. Unettomuusoireiden ja masennuksen välillä on osoitettu olevan yhteys vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Tilanne kuitenkin palautuu, kun pahimmat vaihdevuosien oireilut ovat ohi. 

 Estrogeenihoidosta voi olla apua mielialaongelmiinOireita vokuitenkin lievittää myös terveellisten elämäntapojen noudattaminen: liikunta, painonhallinta ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeässä roolissa. Elämäntavoilla on kokonaisvaltainen vaikutus naisen koko terveyteen.  

 

Atrofinen vaginiitti – vaihdevuosi-ikäisten naisten vaiva 

Vaihdevuosien yhteydessä puhutaan atrofisesta vaginiitista. Tila ei ole tulehdus, vaan tarkoittaa estrogeenin tuotannon hiipumisesta johtuvaa emättimen limakalvon ohenemista ja surkastumista. Monet eivät osaa yhdistää virtsavaivoja ja seksuaaliongelmia estrogeenin puutteesta johtuviksi. Oire saattaakin jäädä diagnosoimatta ja vaiva hoitamatta tiedonpuutteen vuoksi. Kyseessä on kuitenkin varsin tavallinen ja yleinen ongelma menopaussin ohittaneilla naisilla.  

Atrofinen limakalvo voi aiheuttaa haasteita seksielämässäKun limakalvo ei entiseen tapaan kostu, yhdyntä voi tuntua kivuliaalta ja kiihottuminen voi olla vaikeaa. Jos seksi tuntuu kivuliaalta, ei ole ihme, että halut ovat kateissaVaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen esiintyvään haluttomuuteen saattaa liittyä myös elämäntilanne  

Lisäksi vartalon muutokset voivat vaikuttaa joillakin naisilla itsetuntoon. Jos kumppanilla on samaan aikaan niin sanotut miesten vaihdevuodet, eli testosteronituotannon hiipumisesta johtuva tila, on yhdistelmä haastava. Myös eri lääkkeiden sivuvaikutukset voivat tehdä seksistä vaikeaa molemmille osapuolille: kiinnostus seksiin voi vähetä tai laukeaminen voi tuottaa ongelmia.  

 

Keskustele ja hae apua 

Kumppanin kanssa kannattaa pyrkiä keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Myös asiantuntijan antama seksuaalineuvonta auttaa haasteisiin. Seksuaaliterapia voi auttaa käsittelemään esimerkiksi vähäisiä seksihaluja tai erilaisia seksiin liittyviä tunteita.  

 Seksuaalisuuteen vaikuttaa tietenkin myös se, jos kumppania ei ole. Moni kuitenkin löytää uuden parisuhteen vaihdevuosien jälkeenkin, ja uuteen suhteeseen voi liittyä aiempaa aktiivisempi seksielämä. Ikä voi tuoda siis myös positiivisia muutoksia seksuaalisuuteen, kun nainen tuntee itsensä ja tarpeensa aiempaa paremmin. 

Seksuaalisen halukkuuden väheneminen on aina yksilöllistä. Vaihdevuodet eivät vaikuta läheskään kaikilla naisilla seksuaaliseen haluun, ja joillakin seksielämä jopa kohenee. 

 

Gynevia auttaa kokonaisvaltaisesti, myös seksuaalivaivoihin 

Estrogeenihoidolla on mahdollista hoitaa emättimen limakalvoja ja tätä kautta estää yhdyntöihin mahdollisesti liittyvää kipua. Myös liukuvoiteiden käyttö on suositeltavaa.  

Hormoniton Gynevia auttaa kokonaisvaltaisesti emättimen hyvinvointiin: se vähentää tulehduksia, kosteuttaa limakalvoja sekä palauttaa luonnollisen bakteerikannan ja pH-arvon. Se on monipuolinen ja tehokas valmiste vaihdevuosista johtuviin emättimen limakalvo-oireisiin – myös avuksi seksuaalisuuden haasteisiin. Lue lisää Gyneviasta. 

 

Etkö ole varma, ovatko oireesi vaihdevuosiin liittyviä? Tee vaihdevuositestimme!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää