Naisen munasarjat tuottavat naisen tärkeintä hormonia, estrogeenia. Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä elimistössä vähenee munasarjojen toiminnan heikentyessä ja lopulta sammuessa. Estrogeenin määrän vähentyminen aiheuttaa monenlaisia vaihdevuosioireita, joista kärsii arviolta kolme neljästä naisesta. Katso alta vinkki vitonen, miten voit helpottaa oloasi.
1. Hakeudu lääkäriin matalalla kynnyksellä.
Jos vaihdevuosioireet vaivaavat, lääkäri voi määrätä hoidoksi hormonivalmisteen. Hormonihoitoa ei kannata pelätä turhaan, sillä se parantaa elämänlaatua, sekä suojaa mm. sydäntä ja luustoa. Lääkäri voi miettiä helpotusta myös niille, jotka eivät voi käyttää hormoneja.
Huomioithan, että myös esivaihdevuodet voivat aiheuttaa elämänlaatua haittaavia oireita!
Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana? | Naisten Alakerta
2. Pidä limakalvot kunnossa.
Estrogeenin tuotannon vähentyessä emättimen ja virtsateiden limakalvot ohenevat. Ohuet limakalvot voivat aiheuttaa kuivuutta, kutinaa, yhdyntäkipuja, virtsankarkailua ja tiheävirtsaisuutta. Säännöllistä paikallisestrogeenivalmisteen käyttöä suositellaan limakalvojen ohenemisen ja virtsatietulehdusten estämiseksi.
Vaihdevuosien alakerran vaivoihin löytyy apua | Naisten Alakerta
Limakalvojen oheneminen aiheuttaa myös hyvien maitohappobakteerien, laktobasillien, määrän vähenemiseen. Ja koska laktobasillien määrä vähenee, myös laktobasillien erittämän maitohapon määrä vähenee, mikä saa emättimen pH:n nousemaan. Emättimen pH:n nousu ja laktobasillien hupeneminen altistavat emättimen tasapainon häiriöille.
Gynevian sisältämä alfa-GOS on prebiootti, joka edistää vain hyvien laktobasillien kasvua. Gynevia sisältää myös maitohappoa, joka laskee emättimen pH:ta, sekä emättimen limakalvoja kosteuttavaa ja uudistavaa glyserolia. Nämä ominaisuudet yhdessä auttavat tehokkaasti vaihdevuosista johtuviin limakalvo-oireisiin.
Laktobasillien on havaittu tehostavan paikallisestrogeenin vaikutusta – ja estrogeenin puolestaan edistävän laktobasillien viihtyvyyttä. Gyneviaa ja paikallisestrogeenia voidaankin käyttää esim. vuoropäivinä. Lue lisää:
Gynevia vaihdevuosioireisiin | Naisten Alakerta
3. Vahvista lantionpohjalihaksia
Lantionpohjan heikkoudet altistavat virtsankarkailulle ja lisäävät gynekologisten laskeumien riskiä. Laskeumia on erityyppisiä, mutta esimerkiksi kohtu voi laskeutua alas emättimeen. Oireita ovat paineen tunne ja mm. virtaamisongelmat. Vaikka raskaus ja synnytys ovat merkittävimmät laskeumien riskitekijät, laskeumia esiintyy yleensä vasta 20 vuotta synnytyksen jälkeen. Myös ummetus lisää laskeumariskiä.
Säännöllisellä harjoittelulla lantionpohjan lihakset kehittyvät – iästä riippumatta. Naisten alakerta-nettisivustolta löydät tallenteita lantionpohjan pilates -jumpista
Lantionpohjajumpat | Naisten Alakerta
4. Osallistu seulontoihin
Kohdunkaulan syövän riski ei poistu ikääntyessä, sillä pitkittynyt HPV-infektio on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Nuorilla naisilla HPV-infektio ja sen aiheuttamat kohdunkaulan solumuutokset paranevat usein itsestään, mutta vanhemmilla naisilla HPV-infektiot pitkittyvät herkemmin ja esiastemuutokset paranevat huonommin. Elimistön immuunijärjestelmän kykyä nujertaa HPV heikentävät iän lisäksi tupakointi, toistuvat raskaudet, useat seksikumppanit, HIV, emättimen infektiot, kuten klamydia, sekä emättimen mikrobiomin epätasapaino.
Lääkäriin on syytä hakeutua heti, jos ilmenee postmenopausaalista vuotoa (eli kuukautisten loppumisesta on yli 12kk). Syynä voi olla hyvänlaatuinen muutos, mutta syövän mahdollisuus täytyy sulkea pois.
5. Pidä itsestäsi huolta
Välillä on hyvä pysähtyä miettimään hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Syötkö (ja juotko) terveellisesti? Oletko fyysisesti aktiivinen? Palaudutko riittävästi rasituksesta? Millainen unihygienia sinulla on? Tupakoitko?
Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se aikaistaa vaihdevuosien alkamista 1–2 vuodella ja lisää vaihdevuosioireita laskemalla estrogeenitasoja. Ylipainoisilla (BMI > 30 kg/m2) tupakointi jopa kolminkertaistaa vaihdevuosioireiden esiintyvyyden tupakoimattomiin, normaalipainoisiin naisiin verrattuna.
Muista myös elää – ja nauttia!
Kirjallisuutta:
Katainen R ja Tuominen-Gustafsson H: Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka. Suom Lääkärili43-44/2020;75:2285-2289.
Kotaniemi-Talonen L ym.: HPV ja kohdunkaulasyövän ehkäisy – missä meillä nyt mennään? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2019;135: 1889-97.
Makkonen, Petra ja Pankakoski, Maiju.: Kohdunkaulasyövän seulonnan aloitus ja lopetus – minkä ikäisiä kannattaa seuloa? Duodecim 2019, 135: 1898-1903.
Niskanen L, Tuppurainen M: Iäkkään gynekologiset ongelmat tulee ottaa puheeksi. Suom Lääkäril2023; 78 : e37452 www.laakarilehti.fi/e37452 (Julkaistu 14.9.2023)
Peltonen L, Väisälä L: Virtaa vaihdevuosiin. Otava 2020.
Rahkola-Soisalo P, Raatikainen K, Mikkola T: Gynekologiset laskeumat. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2019;135(7):639-46.
Tiitinen Aila: Vaihdevuosioireet. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2008;124(21):2479-80