10 myyttiä ehkäisystä

28/8/2019Nainen – Elä ja nautiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Nyt ravistellaan myyttejä ehkäisystä! Kun ehkäisy on kunnossa, seksistä voi nauttia huoletta. Eri ehkäisymenetelmiin liittyy kuitenkin sitkeitä uskomuksia, joita voi olla vaikea erottaa faktoista. Gynekologi ja seksuaaliterapeutti Jonna Salonen ottaa kantaa kymmeneen ehkäisymyyttiin.

 

1. E-pillereiden ehkäisyteho lakkaa taukoviikon aikana.

Ei lakkaa! E-pillerin ehkäisyteho säilyy myös taukoviikon aikana. Yleensä e-pillereitä otetaan 21 päivän ajan, jonka jälkeen pidetään 7 päivän tauko. Tyhjennysvuoto alkaa tämän tauon aikana. Kun pillereitä käytetään ohjeiden mukaisesti, ehkäisyteho säilyy myös taukoviikolla.

 

2. Ehkäisypillerit aiheuttavat merkittävän veritulppariskin.

Yhdistelmäehkäisypillereihin liittyvä veritulppariski on hyvin pieni. Noin kahdelle naiselle 10 000:sta, jotka eivät käytä mitään yhdistelmäehkäisyvalmistetta eivätkä ole raskaana, kehittyy veritulppa vuoden aikana. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden kohdalla tämä luku on noin 9-12 naiselle 10 000:sta. Aikaisemmin sairastettu veritulppa, ikä, tupakointi ja ylipaino lisäävät riskiä hieman. Riskitekijät arvioidaan aina lääkärin kanssa yhdessä.

 

3. Keskeytetty yhdyntä on toimiva ehkäisymenetelmä.

Keskeytetty yhdyntä ei ole luotettava ehkäisymenetelmä! Jo ennen miehen siemensyöksyä erittyvissä niin kutsutuissa ”touhutipoissa” voi olla pieni määrä siittiöitä. Myös siemensyöksyn ajoittaminen niin, ettei siittiöitä pääse ollenkaan naisen emättimeen, voi olla vaikeaa.

 

4. Ehkäisypillerit vaikuttavat pysyvästi hedelmällisyyteen, vaikka niiden käytön lopettaisi.

Ei pidä paikkaansa! On täysin tutkittua, etteivät e-pillerit ehkäise raskauksia tai vaikuta hedelmällisyyteen enää niiden käytön lopettamisen jälkeen. Raskaaksi voi tulla heti seuraavasta ovulaatiosta, kun ehkäisyvalmisteen käyttö lopetetaan. Joissakin tapauksissa, kuten endometrioosissa tai monirakkulaisissa munasarjoissa, hormonivalmisteet päinvastoin ylläpitävät hedelmällisyyttä myös käytön lopettamisen jälkeen.

 

5. Jos kuukautiset ovat säännölliset, voi ehkäisyssä luottaa ns. varmoihin päiviin.

Varmoihin päiviin ei voi ehkäisykeinona luottaa. Jokaisen kierto on yksilöllinen, ja ovulaation – eli sen hetken, jolloin nainen voi tulla raskaaksi – ajankohta ei ole kaikilla samaan aikaan. On totta, että ovulaation ajankohdan voi laskea suuntaa antavasti, mikäli kuukautiset ovat säännölliset. Silti se voi vaihdella muutamalla päivällä suuntaan tai toiseen. On myös huomioitava, että siittiöt voivat säilyä hengissä naisen kehossa jopa viiden päivän ajan.

 

6. Kuukautisten aikana ei voi harrastaa seksiä.

Kyllä voi! Usein ajatellaan, että kuukautiset estävät yhdynnän tai tekevät yhdynnästä epämiellyttävää. Se on kuitenkin jokaisen parin yhteinen päätös, milloin seksiä halutaan tai ei haluta harrastaa. Mikäli ei tavoitella raskautta, ehkäisy täytyy muistaa myös kuukautisten aikana!

 

7. Kierukka ei sovi ehkäisyksi, jos ei ole synnyttänyt.

Hormoni- tai kuparikierukka sopii ehkäisyksi myös naiselle, joka ei ole ollut raskaana tai synnyttänyt. Ehkäisyvalmisteen sopivuus on aina yksilöllistä. Sopivimman ehkäisyvalmisteen valinnasta keskustellaan aina yhdessä lääkärin kanssa.

 

8. Kaikki ehkäisypillerit aiheuttavat mielialan vaihteluja.

Ei pidä paikkaansa! Ehkäisypillereiden sekä muiden hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutukset ovat aina yksilöllisiä. Joskus sitä itselle sopivaa ehkäisyvalmistetta täytyy vähän etsiä. Kokeilemalla löydetään lähes jokaiselle se sopiva ehkäisymenetelmä, jolla ei ole sivuvaikutuksia lainkaan tai vain vähän.

 

9. Ehkäisypillerit aiheuttavat syöpää.

Yhdistelmäehkäisypillerien käyttäjillä on todettu vähemmän esimerkiksi munasarjasyöpää, kohdunrungon syöpää, suolistosyöpää sekä imutiesyöpiä. Toisaalta pillereiden käyttö voi lisätä hieman rintasyövän ja kohdunkaulan syövän riskiä. Tämä riski näyttää tutkimusten valossa kuitenkin häviävän viiden vuoden aikana pillereiden lopettamisen jälkeen.

 

10. Ehkäisypillerit lihottavat.

Tästä sitkeästi elävästä myytistä ei ole tutkimusnäyttöä! Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden haittavaikutukset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Testaamalla muutamaa eri valmistetta, löydetään yleensä jokaiselle toimiva ehkäisyvalmiste, jossa haittavaikutuksia ei ole lainkaan tai vain vähän.

Lue lisää

Apteekin itsehoitovalmiste tuplaa mahdollisuuden parantua HPV-viruksesta

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää