Käytämme evästeitä parantaaksemme sivustomme käytettävyyttä. Käyttämällä tätä sivustoa, hyväksyn evästeiden käytön Lue lisää

Naisten kokemuksia bakteerivaginoosista

23/11/2020BakteerivaginoosiTeksti: Veera Paukku

Bakteerivaginoosi on kurja ja huonosti tunnistettu vaiva

 

Bakteerivaginoosi on yleinen emättimen vaiva, jonka jopa puolet naisista sairastaa elämänsä aikana. Vaikka bakteerivaginoosi on siis yhtä yleinen kuin hiivatulehdus, tunnistetaan sen oireet huonosti.

Bakteerivaginoosi aiheuttaa epämiellyttävää oloa ja pahanhajuista vuotoa. Vaivaan on kuitenkin saatavilla apua, eikä oireista kannata kärsiä turhaan. Siksi keräsimme syksyn aikana seuraajiltamme kokemuksia oireista ja hoidosta, jotta voimme lisätä tietoisuutta ja helpottaa naisten elämää!

 

 

Olen kärsinyt bakteerivaginoosista useamman kerran. Ensimmäinen bakteerivaginoosi minulla oli parikymppisenä, yli kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin luulin sitä hiivatulehdukseksi. Menin silloin runsaan vuodon vuoksi käymään lääkärissä, ja lääkäri tunnisti vaivan hiivatulehduksen sijaan bakteerivaginoosiksi.

En ollut aiemmin kuullutkaan koko bakteerivaginoosista. Hiivatulehdus sen sijaan oli kyllä jo tuttu. Jälkikäteen, ensimmäisen bakteerivaginoosi-diagnoosin jälkeen oireet on kuitenkin oppinut erottamaan toisistaan – vuoto on erilaista näissä kahdessa. Omalla kohdallani bakteerivaginoosi oireilee vain ja ainoastaan erittäin runsaalla, pahalta haisevalla vuodolla. Vuoto on jopa melko vesimäistä.

Oireita huomattuani olen välttänyt pikkuhousunsuojien ja huonosti hengittävien alushousujen käyttöä, jotta ne eivät entisestään haudo alapäätä. Minusta on tuntunut, että ilmakylvyt tekevät hyvää.

Toivoisin, että naiset tietäisivät, ettei bakteerivaginoosia tarvitse säikähtää, vaikka kurja vaivahan se toki on. Bakteerivaginoosi on yllättävän yleinen vaiva, vaikka siitä ei puhutakaan yhtä paljon kuin hiivatulehduksesta. Siksi varmaan moni oireita hiivatulehduksen oireiksi luuleekin.”

 

 

Bakteerivaginoosi on ollut minulle synnytyksen jälkeen usein toistuva vaiva, joka tuntuu tulevan ilman erityistä syytä. En itse olisi erikseen edes välttämättä tunnistanut vaivaa, mutta papa-kokeen yhteydessä sain tiedon bakteerivaginoosista. Diagnoosi yllätti, sillä en mielestäni ollut huomannut mitään oireita. Tuon jälkeen olen kuitenkin oppinut tunnistamaan bakteerivaginoosin.

Nykyään huomaan bakteerivaginoosin, kun alapää alkaa haista pahalle. Vaiva on ärsyttävä ja kurja – on inhottavaa mennä vaikka kuntosalille tai jumppaan, kun joutuu miettimään että haiseekohan sitä nyt tosi pahalle ja haistavatkohan muutkin sen.

Gynevia-kokemukset

Alkuun sain bakteerivaginoosin hoitoon aina vahvan antibioottikuurin tai vahvoja lääkeaineita sisältäviä emätinpuikkoja, jotka aiheuttivat paljon muita vaivoja ja oireita koko bakteerikannan kärsiessä. Parin viime vuoden aikana etsin luonnonmukaisempia keinoja päästä eroon bakteerivaginoosista, ja viime kesänä löysin vaihtoehtoja netistä etsiessäni Gynevian. Gynevian kanssa on tuntunut, että jo ensimmäinen käyttökerta pysäyttää oireet ja seuraavana aamuna tilanne on paljon parempi.

Bakteerivaginoosi tuntuu olevan vielä melkoinen tabu – siitä ei puhuta samalla tavalla, kuin esimerkiksi hiivatulehduksesta. Itsestäkin tuntuu, kun apteekissa hyllylle hiipii, että toivottavasti kukaan ei tule kysymään mitään. Oman parikymppisen tyttäreni kanssa olen kuitenkin aiheesta keskustellut, ja samoin jos ystäväpiirissä on noussut esiin vastaavia oireita ja ongelmia.”

 

 

Etkö ole varma, vaivaako sinua bakteerivaginoosi? Tee testi täällä!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Mikä bakteerivaginoosi on ja miten sitä tulee hoitaa?

Lue lisää

Nanna ja Anne vaihdevuosien äärellä osa 4: Mitä limakalvoille ja iholle tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Lue lisää