Mikä ihmeen bakteerivaginoosi?

22/10/2019BakteerivaginoosiTeksti: Vieraileva kirjoittaja

Päivitetty 16.1.2024

Emättimessä on tympeä kalamainen haju ja vähän kutittaakin. Voisiko se olla bakteerivaginoosi? Gynekologi ja seksuaalineuvoja Katja Kero kertoo, mikä tämä yleinen mutta huonosti tunnistettu intiimivaiva oikein on, ja miten sitä hoidetaan.

 

Mikä bakteerivaginoosi on?

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen vaiva kuin hiivatulehdus. On arvioitu, että jopa puolet naisista sairastaa sen jossain vaiheessa elämäänsä. Joillekin voi syntyä jopa bakteerivaginoosikierre.

 

Mitkä ovat bakteerivaginoosin oireet?

Tyypillisin oire on harmahtava, juokseva ja pahanhajuinen vuoto, joka voi aiheuttaa kirvelyä sekä emättimen ja ulkosynnyttimien ärsytystä. Oireet voivat vaikuttaa negatiivisesti seksuaalisuuteen ja kehonkuvaan. Runsas pahanhajuinen vuoto aiheuttaa häpeää ja haittaa normaalia seksuaalielämää sekä siihen kuuluvaa nautintoa.

Bakteerivaginoosissa emättimen terve bakteerifloora korvautuu haitallisilla bakteereilla. Se muuttaa limakalvon muille infektioille suotuisaksi ja edesauttaa näin esimerkiksi seksitautien tarttumista. Lisäksi se saattaa olla yhteydessä papilloomavirusinfektion pitkittymiseen ja edelleen HPV-liitännäisten solumuutosten syntymiselle.

Lisäksi bakteerivaginoosi saattaa olla yhteydessä ennenaikaisiin synnytyksiin sekä lapsettomuushoitojen huonompiin tuloksiin. Kyseessä on siis elämää monella eri tasolla haittaava vaiva.

Haluatko tietää lisää? Lue naisten kokemuksia bakteerivaginoosista!

 

Mistä bakteerivaginoosi johtuu?

Syyt bakteerivaginoosin taustalla ovat epäselviä.

Riskitekijöitä voivat olla esimerkiksi tupakointi, lukuisat seksikumppanit, kondomin käyttämättömyys sekä naisten välinen seksi. Emättimen suihkuttelu tai kuivaaminen sormella (douching) voi niin ikään altistaa tulehdukselle.  Joidenkin tutkimusten mukaan mukaan voisi olla viitettä siitä, että tietyillä henkilöillä olisi perinnöllinen taipumus saada toistuvia bakteerivaginoositulehduksia.

 

Bakteerivaginoosin hoito

Vaivaa hoidetaan tyypillisesti antibiooteilla. Hoitoa hankaloittaa bakteerivaginoosin taipumus uusiutua. Tutkimusten mukaan antibioottihoidosta huolimatta 40 prosentilla naisista tulehdus uusiutuu kolmen kuukauden ja 50 prosentilla kuuden kuukauden sisällä.

Uusi antibiootiton itsehoitovalmiste Gynevia lievittää bakteerivaginoosin oireita ja säännöllisesti käytettynä ehkäisee uusiutumista. Gynevia palauttaa emättimen normaalin bakteeritasapainon ja pH:n. Tuotetta on jo saatavilla hyvin varustelluista apteekeista sekä verkkoapteekeista. Lue lisää!

 

Miten erotan bakteerivaginoosin muista intiimivaivoista? Lue lisää!

Etkö ole varma, onko sinulla bakteerivaginoosi? Tee testi täällä!

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulontoihin kannattaa osallistua – Papa-kokeen ja HPV-testin avulla syöpä voidaan ehkäistä!

Lue lisää

Uusi kumppani saa pään pyörälle – myös alapää joutuu koetukselle uuden bakteerikannan myötä

Lue lisää

Vaihdevuosioireiden hoitaminen on panostus elämänlaatuun

Lue lisää

Esivaihdevuodet eli premenopaussi – vaihdevuodet jo 40-vuotiaana?

Lue lisää